< >

Dyk ner i bokskatten

Skaras bibliotek har samlingar som vilken svensk stad som helst kan avundas.  Dyk ner i bokskatten och läs något du inte brukar i sommar!

På biblioteket finns barn- och vuxenlitteratur, ljudböcker och e-böcker. Men det är långtifrån allt! Det finns också handskrifter, musikalier, lokalhistorisk litteratur, släktforskningsmaterial, arkiv- och databaser. Här finns också Sveriges äldsta bok, Skaramissalet att beskåda. Skara har en bokskatt som rymmer allt du kan tänka dig från medeltiden och fram till våra dagar. Här kommer tre tips med en spännvidd på 800 år.

 

Bibliotekets boktips i sommar

 

Lyssna till månen

av Michael Morpurgo

Spännande läsning för hela familjen. Som ljudbok på resan eller som högläsning under sköna sommarkvällar.

En fantastisk historia med många verklighetsförankringar. Boken utspelar sig under första världskriget och vi får följa två barn som möts av en märklig slump. En pojke och hans far hittar en flicka på en obebodd ö. Hon minns inte vem hon är eller hur hon kommit dit. Hon pratar inte med dem, så de vet inte om hon förstår vad de säger. Är hon kanske från ett annat land? – Kanske tysk? Familjen ser till att hon får läkarvård och tar hand om henne som en familjemedlem. De gör allt för att hon ska minnas.

Annica Hyllenstrand
Biblioteksassistent

 

Äldre Västgötalagen

Boktipset blir med självklarhet: Äldre västgötalagen.

- Vad heter hotellet i Kvänum?

- Lumber och Karle.

- Vem var Lumber och vem var Karle?

Västgötalagen skrevs ner i bok på 1220-talet. Upphovsman till det var den 17:e lagmannen Eskil. Denne Eskil var halvbror till Birger jarl.

Innan Lagman Eskils tid kunde lagmännen lagtexten utantill men med Eskils reform fanns nu en fysisk lagbok att läsa i.

Svaret på den inledande frågan är att Lumber var västergötlands förste lagman. Han var född i Norra Vånga och där ligger han begravd i en kulle, för det att han var heden.

Karle var den 11:e lagmannan och han kom från Edsvära.

Äldre västgötalagen finns kvar i en enda handskrift som förvaras i Kungliga biblioteket. Denna volym är från omkring 1280-talet.

En ny upplaga utkom 2011. Den är i två delar. Man kan välja om man vill läsa den på originalspråket, dvs fornsvenska, eller i modern översättning.

Sven-Olof Ask
Biblioteksassistent

 

Slutet

av Mats Strandberg

”Du är 17 år gammal. Det är sommar och livet ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta. Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Vad vill du göra den sista tiden? Och vem vill du vara med när allt tar slut?” (Baksidestext)

Jag köpte den här boken på bokmässan i Göteborg i höstas och läste den så fort jag kommit hem – hela boken i ett svep. FANTASTISK BOK! Jag har gillat alla Strandbergs tidigare böcker, både de för barn, unga och vuxna, men den här var verkligen så så så bra! Efter jag hade läst ut den fanns den kvar i mig i flera månader. En soluppgång kunde få mig att tänka: Vad är viktigt här i livet? Vilka vill jag spendera mina dagar med? Det är såklart fruktansvärt hemskt och en smula ångestframkallande att läsa om att jorden ska gå under och alla ska dö, men samtidigt så finns det så mycket kärlek och värme i boken. Och hopp!

Det är en magisk bok! Jag försöker övertala alla jag känner att läsa den, för jag måste bara prata om den. Man säger att det är en ungdomsbok, men jag tycker definitivt att vuxna kan (och ska) läsa den!

Emma Arnälv
Barn- och ungdomsbibliotekarie

Denna sida uppdaterades