< >

Handels- och administrationsprogrammet (HA)

Inriktning: Handel & Service

Är du kreativ och full av idéer, serviceinriktad eller gillar att driva projekt? Då är Handels- och administrationsprogrammet rätt val för dig! Programmet ger dig allt du behöver för att direkt efter studenten kunna arbeta som till exempel säljare, truckförare, företagare, marknadsförare, godshanterare eller logistiker. Här får du som elev lära dig mer om entreprenörskap och företagande genom att driva ett eget UF-företag, och under 15 veckor kommer du få arbeta praktiskt på företag inom branschen. Självklart kan du läsa till grundläggande högskolebehörighet och programmet går att kombinera med våra lokala idrottsutbildningar (LIU).

Två profiler – Två yrkesutgångar

På Handels- och administrationsprogrammet kan du välja mellan två profiler – logistik och godshantering, samt säljare. De två profilerna har tagits fram för att passa arbetsmarknaden så som den ser ut idag, allt för att förbereda dig som elev för ditt framtida yrkesliv och göra dig attraktiv på arbetsmarknaden. Beroende på vilken profil du väljer får du olika yrkesutgångar.

Godshantering och logistik- genom den här profilen kommer du kunna arbeta som till exempel lagerhanterare, logistiker eller truckförare. Du kommer också få ta truckkörkort, något som är mycket efterfrågat inom branschen.

Säljare- Med profileringen säljare kommer du direkt efter studenten kunna arbeta på bland annat klädföretag, bilfirmor och livsmedelsaffärer, som säljare eller som visual merchandiser.

Entreprenörskap

Grunden inom handeln är entreprenörskap, och därför är det en självklar del av vårt program. Under ett år får du starta, driva och avveckla ett företag inom organisationen Ung Företagsamhet (UF). Då får du utveckla en affärsidé, utforma din grafiska profil med logotyp och marknadsföringsmaterial, och delta i den årliga UF-mässan. Här får du en chans att testa och förverkliga dina idéer.

”Här får du en chans att testa och förverkliga dina idéer.”

Arbetsplatsförlagt lärande

På Handels- och administrationsprogrammet ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får arbeta praktiskt på företag som du själv väljer. Tillsammans med handledare och lärare planerar och genomför du uppgifter i butiken som visar att du är anställningsbar. När du har läst hos oss är du efterfrågad inom branschen och många av våra elever har redan fått arbete i och med sina APL-platser. Efter tre år hos oss är du väl förberedd för både arbetslivet och fortsatta studier. Alternativen och möjligheterna är många!

Denna sida uppdaterades 2020-04-06

Dela: