< >

Tillfällig livsmedelsförsäljning

Ska du sälja eller servera mat?

Om du som privatperson vill sälja eller servera livsmedel måste du i vissa fall anmäla din verksamhet för registrering till miljöenheten. Är det en tillfällig verksamhet behöver den inte registreras.

Livsmedelsverksamhet utan krav på registrering, då verksamheten är tillfällig, det vill säga inte har en viss kontinuitet.

Risk

Mycket låg risk

Verksamhet

Exempel: bakning av bröd till marknader.

Försäljning/servering max:

20 ggr/år á 1-2 dagar

Låg- och mellanrisk

Exempel: grädda våfflor, sälja glass eller varm korv på marknader.

10 ggr/år á 1-2 dagar

Högrisk

Exempel: tillagning av köttgryta på torget.

5 ggr/år á 1-2 dagar

Kommer du att sälja eller servera livsmedel oftare än i exemplen ovan gäller samma regler för dig som för en företagare.

Läs mer om vad som gäller för företagare under fliken Näringsliv.

En enskild persons beredning, hantering eller lagring av livsmedel som konsumeras av en privat krets, till exempel till en klassfest eller bröllop, kräver inte heller någon registrering.

Även om du inte behöver registrera din verksamhet behöver du tänka på några viktiga saker: till exempel att du ska tvätta händerna och hålla en god handhygien när du har hand om maten, att du har koll på förvaringstemperaturer och att livsmedlen inte förvaras på golvet eller marken.

Denna sida uppdaterades 2017-06-28

Dela:

Skara kommun

Stortorget 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se

Twitter
Facebook
Instagram

Cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.