< >

Analys och fokusområden

Analys av nulägesdialogen

Ingången till förskolan Ving

Boende i Axvall upplever platsen som trygg, folk bryr sig om varandra och oftast hälsar man när man möts. Det finns sammanhållning och ett engagemang och driv för orten som är en god grund för utveckling och samarbete framåt. Axvall har potential att bli en attraktiv plats där man gör mer än bara bor.

Att förflytta sig till och inom Axvall

Det finns flera åtgärder som behöver göras för att göra miljön säkrare vid utfarterna till väg 49, vid gång- och cykelvägar, övergångsställen och korsningar.Oftast tar man sig med bil, buss eller cykel till och från orten. Kollektivtrafik och skolskjuts fungerar bra men ett större utbud av tjänster efterfrågas för pensionärer och för ungdomar utanför skoltid. Bra struktur för cykelpendling efterfrågas.

Det finns tillräckligt med parkerings- och laddplatser för nuvarande behov, men i samband med ökade besöksströmmar blir det trängsel i centrum och vid badplatsen.

Mötesplatser, fritid och föreningsliv

De som bor i Axvall träffas gärna utomhus. Vingsjön har stor potential som med små medel kan göras trevligt med grillplatser och vandringsstråk runt sjön. Lekplatserna är inte till för de allra yngsta och de lite äldre barnen. För de äldre barnen behövs en mer inspirerande utemiljö. Det saknas också mötesplatser för ungdomar som inte sysslar med idrott.

Husaren och församlingshemmet kan fungera som generationsöverskridande mötesplatser inomhus. Det finns potential till nya samarbeten mellan 
näringsidkare, föreningar, folkskolan, kyrkan och Skara kommun.

Boende, trygghet, service och gestaltning

Villa, parhus eller kedjehus är huvudalternativen om du vill bo i Axvall idag. Bostadsmixen måste förbättras för att täcka de behov som finns i livets olika skeenden och för att möjliggöra generationsförflyttningar. Det finns en oro för vad som händer när Vallehemmet lägger ner.

Service finns genom mataffär, pizzeria, skola och barnomsorg. Service saknas när det gäller exempelvis hälsovård och bibliotek.

De flesta upplever Axvall som en trygg plats, utom när det gäller exempelvis höga hastigheter på genomfartsleden.

Kvalitén på skötsel av olika områden varierar. Buskage, träd och häckar i tätorten är i behov av föryngring eller beskärning. Grönområden och bad sköts perfekt av Axvalls IF. Vingängen sköts exemplariskt och kommunens rabatt är fin. Snöskottningen inne i Axvall sköts bättre än tidigare men inte optimalt. I Eggby är det fantastiskt bra, men vägen dit förlorar bredd vid snö.

Gestaltning i tätorten saknas i stor utsträckning. Trevliga infarter, snygg ljussättning, planteringar, välskötta träd och en fontän skulle öka Axvalls attraktivitet.

Näringsliv, turism och marknadsföring

Axvall är en ort där du framförallt bor och lever. Orten har en liten roll som arbetsplats, de flesta pendlar till ett arbete.Det finns småföretag men företagandet kan utvecklas och Axevalla Hästcentrum kan ge en gynnsam utveckling. Besöksnäringen och studentboenden har potential att utvecklas.
Axvall har ett fantastiskt läge mittemellan områdets största besöksmagneter Skara Sommarland, Axevalla Travbana, Varnhem och Hornborgasjön, men behöver ta hand om besöksströmmarna och erbjuda hållbara alternativ för övernattning, cykling, vandring, turistinformation och annan service. Militärhistorien kunde bli mer synliggjord.

Marknadsföringen av orten kan förbättras genom ökad skyltning samt samlad information om ortens utbud och evenemang på relevanta hemsidor och i sociala medier. Även mentorer för nyinflyttade kan vara en framgångsfaktor.

Övrigt

Andra frågor som kom upp under nulägesdialogen var bland annat nedläggning av Vallehemmet, tillgång på lediga tomter, problem som uppstår när verksamheter centraliseras från mindre tätorter, hundbadplats, behov av kulturevenemang, gestaltning av cykelvägen mellan Skara och Varnhem och ombyggnaden av riksväg 49.

Ingången till förskolan Ving

Styrkor

De goda kommunikationerna och det centrala läget i Skaraborg är en stor styrka som ger goda möjligheter till pendling till arbete och skolor. Det finns också bra samhällsservice på orten. Utbudet av skolor på olika nivåer har ökat, hästnäringen frodas och Skara Sommarland utgör en språngbräda ut i arbetslivet för våra ungdomar. Fritiden fylls av ett aktivt föreningsliv. Det finns cykelvägar, vandringsleder och elljusspår som gör det smidigt att ta sig ut i naturen. Vingsjön är en omtyckt bad- och fiskesjö i samhället.

  • Goda kommunikationer
  • Centralt läge i Skaraborg
  • Bra samhällsservice
  • Aktivt föreningsliv
  • Skolor
  • Skara sommarland
  • Gång- och cykelleder
  • Vingsjön

Förbättringsområden

Till utmaningarna hör en bristande grön gestaltning och dåligt vägunderhåll,särskilt på leden genom Axvall. Det saknas parkeringsplatser och de som finns ärdåligt markerade. Flera hus i samhället behöver rustas upp för att ge Axvall ett bättre helhetsintryck. Badplatsen saknar en del efterfrågad utrustning. 
Uppskyltning av cykelvägar och infartsvägen behöver ske. En samlingsplats med aktiviteter där alla kan samlas sakas idag.

  • Grön gestaltning
  • Vägunderhållet
  • Parkeringsytor
  • Badplatsen
  • Samlingsplatser
  • Bostäder

Fyra punkter för ett bättre Axvall

Utifrån de styrkor och förbättringsområden som vi tillsammans har identifierat i nulägesdialogen har en arbetsgrupp tagit fram tio punkter för ett bättre Axvall. Punkterna är pusselbitar i ett gemensamt arbete för att stärka attraktionskraften för Skara kommun. Ansvaret för att jobba vidare med punkterna vilar gemensamt på flera aktörer: föreningslivet, företagen, invånarna och Skara kommun. Skara kommun tar fram en handlingsplan i fortsatt dialog med invånare och aktörer i Axvall.

Underhåll, cykelväg, skyltning, buskar, snygga till vid Husaren

Det allmänna intrycket är att infarten till Axvall är tråkig. Genomfartsvägen genom tätorten är i dåligt skick och den gröna gestaltningen är otillräcklig. Slitna byggnader och döda träd förstärker intrycket. Hastigheterna är höga och barnens skolväg från bostadskvarteren till skola och idrottsplats upplevs som otrygg. Cykelvägen som går mellan Skara och Varnhem behöver förtydligas och förstärkas genom Axvalls centrum.

Trafikmiljön genom tätorten upplevs som otrygg. Vägunderlaget är dåligt och hastigheterna upplevs som höga. Den s k kilometervägen förbi skola och idrottsplats är bucklig och sönderkörd. Det saknas en sträcka på gång- och cykelvägen mellan Skara och Varnhem. Den slutar vid elaffären och återupptas vid heden. Däremellan ligger gatukorsningen där barnen passerar till skola och fritidsaktiviteter. Övergången till Valleskolan jätteviktig. Hela korsningen behöver gestaltas om. Det saknas övergångsställen, det är höga trottoarkanter som minskar tillgängligheten för äldre med rullatorer och skyltningen är dålig.

Den gamla macken står nu tom och även de gamla militärbarackerna ger ett slitet intryck. Döda träd utefter Skaravägen förstärker intrycket. Det har tagits ner träd som behöver ersättas med nya. Det behövs en föryngring och även beskärning av träd och höga häckar. Fler blommor och planteringar behövs också för att Axvall ska ge ett attraktivt och inbjudande intryck.

karta över vem som äger vägarna.

I Axvall finns flera väghållare. Trafikverket ansvarar för genomfartssträckorna (rött), kommunen för gatorna inne i samhället (blått) och vägföreningar eller privatpersoner för enskilda vägar (grönt).

Ingången till förskolan Ving

Aktiviteter för unga, Husarens framtid, café, utveckla lekplatser

Det finns behov av mötesplatser både för äldre och yngre. Husaren skulle kunna användas mer som mötesplats för invånarna i Axvall. Det saknas en fritidsgård efter skoltid. Träffpunkter utomhus kan också utvecklas. Idag saknas redskap för de lite äldre barnen på lekplatserna. Utegym, grillplatser och andra inbjudande mötesplatser för alla åldrar efterfrågas också.

Axvallsborna vill gärna kunna använda Husaren mer och önskar ett större utbud av aktiviteter i Husaren, inte minst att ge pensionärer möjlighet att träffas. Det finns ett stort behov för innesittande äldre. Även församlingshemmet är en uppskattad mötesplats med klädbytardagar och andra aktiviteter. Café saknas i tätorten. För de yngre saknas någonstans att vara efter skoltid.

Att ha möjlighet att träffas utomhus är också uppskattat. Lekplatserna är viktiga träffpunkter för familjer. Fler redskap för de lite äldre barnen önskas på lekplatserna, exempelvis en linbana. Även andra typer av aktiviteter efterfrågas, som MTB-bana och utegym. Axvallsborna sitter gärna ute och fikar. Därför behövs fler bänkar och bord. Vingsjön ska bli en naturlig mötesplats och då behövs även fler lekytor och grillplatser.

Ingången till förskolan Ving

Fiskebrygga, grillplats, utegym, lekplats, promenadstråk, skyltning, parkering

Axvallsborna ser en stor potential för Vingsjösområdet. Därför vill man att området ses över generellt.

Fiskebrygga, grillplats, utegym, lekplats, promenadstråk, tydligare skyltning, parkeringsplatser, rekreationsområde och nya toaletter föreslås som åtgärder för att öka Vingsjöns och Axvalls attraktivitet.

Ingången till förskolan Ving

Vallehemmet, nya bostäder för äldre, förbättrad bostadsmix

Axvallsborna vill kunna bo kvar på orten när man säljer villan.

Parhus, kedjehus, hyreshus och bostadsrätter saknas i bostadsmixen. Det finns behov av medborgardialog kring framtida bostadsbyggande i Axvall. När Vallehemmet försvinner behöver det kompenseras med ett större boende för äldre. De äldre vill ha boende i markplan och gemensamhetsytor för livskvalitet. Även miljöanpassat boende/ekoby och studentlägenheter behövs i Axvall.

Det här händer nu

Karta.

Klicka på kartan för större bild.

  • Bibliotekshylla i Husaren
  • Vi öppnar upp Husaren som samlingslokal (december)
  • Bättre skyltning till Vingsjön
  • Två nya grillplatser vid Vingsjön och hundbadet
  • Bänkar och sittplatser vid Vingsjön


Dessutom har vi

  • Förbättrat pulkabacken (tagit ner träd)
  • Beställt och på gång: Röjning av sly och växtlighet vid Vingsjön
  • Beställt Välkommen till Axvall-skylt
  • Dialog med Trafikverket 

Denna sida uppdaterades