< >

Litteraturfestivalen: Hela Skara Läser

Vi på Skara bibliotek bjuder in till en vecka med fokus på Kropp och Knopp!

 Vi bjuder på något för alla, oavsett om du är intresserad av skönlitteratur, facklitteratur, hälsa, välmående eller bara vill ha några trevliga stunder och träffa andra människor med gemensamma intresse.

En vecka för alla, med fokus på viktiga frågor som berör oss alla: Föreläsningar, samtal, workshops, musik, med mera.

 

Det är fri entré på alla aktiviteter. Några aktiviteter kräver anmälan och det går bra med drop-in i mån av platser.

 

Se hela programmet här

Stopp! Min Kropp!

Rädda barnen
16.00 - 17.00 | Plats: Prubbasalen

Rädda Barnen visar tecknad film, pratar och sjunger tillsammans med barnen om temat. Stopp! Min kropp! har bland barn blivit ett välkänt begrepp för att värna sin kroppsintegritet och rätt att säga ifrån.

Publik: 7-10 år
Ingen anmälan

Samarbete med Rädda Barnen

 

Musik

Elever från Olinsgymnasiet
16.45 - 17.55 | Plats: Bibliotekstorget

Eleverna från Olinsgymnasiet spelar samlingsmusik och mingelmusik i omgångar.

Publik: Alla
Ingen anmälan

Samarbete med Olinsgymnasiet

 

Invigning

16.50 - 17.00 | Plats: Bibliotekstorget

Kultur- och fritidsförvaltningschefen Jytte Rixman Svantensson och Biblioteks- och kulturchefen Tobias Bengtsson hälsar välkomna. Vi bjuder på lätt förtäring och förfriskningar. Även vernissage med Lina Petersson och musik med Olinsgymnasiet elever.

Publik: Alla

Ingen anmälan

 

Bokrösten

17.00 - 17.30 | Plats: Bibliotekstorget

Vilka barn- och ungdomsböcker från 2023 är bästa? Det är världsboksdagen är dags att avslöja vinnarna i bokrösten. En omröstning där barn och ungdomar i Skara har röstat fram sina favoriter bland nyutgivna böcker under 2023. Vi får också veta vilken klass har skickat flest röster och vinner fina bokpriser.

Publik: Alla
Ingen anmälan

 

”Vad gör skillnad” Eftertankar från en själsdoktor.

Håkan Andersson
18.00 - 19.30 | Plats: Prubbasalen

Låt dig inspireras av Själsdoktorn Håkan Andersson! I sin föreläsning delar han med sig av sin långa erfarenhet av att hjälpa människor att hantera livets utmaningar.

Publik: Vuxna
Anmälan: Boka här ( Länk till annan webbplats.https://eu.invajo.com/l/Gh5LCE7tDV Länk till annan webbplats.) eller kontakta biblioteket.

 

Dyslexi - en föreläsning om lässvårigheter

Essi Alho
14.00 - 14.40 | Plats: Prubbasalen

Essi Alho från Prinsparets stiftelse föreläser om lässvårighet. Vi får en grundläggande förståelse för vad dyslexi är, hur det kan påverka barn och ungdomar i skolan och i vardagen och vilka stöd man kan söka. Möjlighet att ställa frågor till Essi Alho efter föreläsningen. Information om dyslexi och resurser finns tillgängliga.

Anmälan via Invajo https://eu.invajo.com/l/MG3l7KIH2H Länk till annan webbplats.

eller vid bibliotekets reception.

Samarbete ned Prinsparets stiftelse

 

Bokprat för barn

15.00 - 16.00 | Plats: Samlingslokal, Kaplan

Kom och lyssna på spännande berättelser, träffa nya vänner och få tips på nya böcker att läsa. Vi bjuder på fika och snacks!

Publik: 9-12 år
Ingen anmälan

Samarbete med Centrumbostäder

 

Föreläsning: Stora Ekeberg och bekämpandet av en folksjukdom

Lena Brodin och Freddie Wendin
16.00 - 17.00 | Plats: Prubbasalen

Under sanatoriets första år var isoleringen total. Ingen, absolut ingen, fick lämna området utan tillåtelse från de tre befattningshavarna: överläkaren, husmodern och sysslomannen. 

I denna föreläsning berättar Lena Brodin och Freddie Wedin om Stora Ekebergs sanatorium och dess roll i bekämpandet av tuberkulos, en folksjukdom som en gång drabbade stora delar av Sveriges befolkning. Lena och Freddie har en gedigen bakgrund i ämnet. De har bland annat skrivit broschyren "Bekämpandet av en folksjukdom" och publicerat över 30 artiklar i Prismavg. Freddie har även arbetat på sanatoriet under dess aktiva tid.  Föreläsningen kommer att illustreras med bilder. Föreläsningen avslutas med en frågestund där du kan lära dig mer om Stora Ekebergs sanatorium och tuberkulosens historia.


Samarbete med Skara Gille Länk till annan webbplats.

Anmälan via Invajo: https://eu.invajo.com/l/119aMgHZIK Länk till annan webbplats.


 

Föreläsning: Vikingarnas tandhälsa

Maria Vretemark
18.00 - 19.00 | Plats: Västergötlands museum

Västergötlands museum är en del av litteraturfestivalen Hela Skara läser 2024.Därför bjuder vi in till ett kvällsföredrag tillsammans med Maria Vretemark som handlar om vikingarnas tandhälsa.

Kata, Kättil och de andra vikingarna i Varnhem har nyligen undersökts av tandläkare och osteologer för att se hur deras tandhälsa var. Alla vet vi hur det är att ha tandvärk, men hur var det för 1000 år sedan? Vikingarna i Varnhem hade utan tvekan olika problem med sina tänder. Här finns många exempel på karies och infektioner, tandlossning och felställningar och ett hårt slitage av tandkronorna till följd av den kost man åt. Men vi ser faktiskt också spår av tandvård och behandlingar, något som verkligen förvånat forskarna.

Anmälan via Västergötlands museum hemsida Länk till annan webbplats.

Samarbete med Västergötlands museum

 

Rädda mänskligheten från en pandemi

Pandemic
18.00 - 20.00 | Plats: Prubbasalen

Kom och spela Pandemic, ett brädspel där du och dina medspelare samarbetar för att stoppa en global pandemi. Spelet är både utmanande och roligt, och det är ett bra sätt att lära sig om hur pandemier sprids och hur man kan stoppa dem. Anmäl dig senast 23 april.

Publik: Från 10 år
Anmälan: https://eu.invajo.com/l/8DEx6QU0RY Länk till annan webbplats., senast 23 april

Digital fixare på besök

Esra Holloway-Attaway
10.00 - 11.30 | Plats: Husaren

Vi pratar om hur man kan få hjälp av kommunens digitala fixaren. Sedan har du möjlighet att få hjälp av digitala fixaren med allt från att skicka bilder till att läsa din patientjournal på nätet.

Ingen anmälan

 

Bokprat

10.00 - 10.30 | Plats: Husaren, Axvall

Ett samtal där vi pratar om böcker tillsammans. Passa på och träffa en bibliotekarie som ger boktips med temat kropp och knopp. Du kan även passa på och skaffa bibliotekskort på plats. Med bibliotekskortet kan du även låna ljudböcker, visa filmer på mobilen och mycket mer.

Ingen anmälan

 

Lunchföreläsning: Jag hade aldrig kunnat fråga mamma om detta

Ludvig Lhonneur
12.00 - 13.00 | Plats: Prubbasalen

Det var många av oss som i vår barndom prenumererade på ungdomstidningen Kamratposten. Även om det tar emot att erkänna det så var nog den lite förbjudna frågespalten ”Kropp & Knopp” den del av tidningen som de flesta av oss kommer ihåg mest. I den kunde barn och ungdomar skicka in frågor om sex, menstruation, onani eller andra saker som man inte gärna frågade sina föräldrar om och få svar av utbildade kuratorer. Redan 1969 blev ”Kropp & Knopp” en del av Kamratposten och den har fortsatt att vara det ända in i våra dagar. Detta medför att det skett stora förändringar i innehåll och utformning av frågespalten från dess skapande och fram till idag.

Ludvig Lhonneur är pedagog på Västergötlands museum och skrev sin mastersuppsats i historia om just frågespalten ”Kropp & Knopp”. Han kartlägger under föreläsningen för oss de förändringar som skett i frågespalten liksom de ämnen som starkast präglats av kontinuitet och försöker att säga något om vilka likheter och skillnader som finns mellan barn och unga de senaste 50 åren. Det blir en lättsam föreläsning om något som för de flesta historiker inte ansetts vara riktig historia, men som nu tillåts lyftas fram och ta plats.

Anmälan via Invajo: https://eu.invajo.com/l/LKaYHljR5F Länk till annan webbplats.
Eller kontakta biblioteket direkt

Samarbete med Västergötlands museum

 

Öppen visning: Skara i medeltid

14.00 - 14.45 | Plats: Västergötlands museum

Västergötlands museum bjuder in till en öppen visning av utställningen Skara i medeltid där vi fokuserar te extra på sjukdomar och botemedel i det medeltida Skara. Kom och hör om åderlåtning, relikskrin och den fruktade Digerdöden.

Visningen tar cirka 45 minuter och har ett maxantal på 25 deltagare. Efter turen bjuder museet på fika och museets pedagog kommer att svara på eventuella frågor som kan ha uppkommit under turen. För att garantera att du får plats rekommenderar vi att du bokar en plats via museets hemsida. Vi ses 15 minuter innan utsatt tid i museets reception. Välkomna!

Anmälan via Västergötlands museum hemsida Länk till annan webbplats.

Samarbete med Västergötlands museum

 

Sagostund på portugisiska

Fábula em português

Regina Scheer
15.00 - 15.30 | Plats: Sagorummet

Välkommen till en magisk sagostund på portugisiska med den brasilianska sagoberättaren . Regina berättar en fängslande saga på portugisiska Vi gör kreativa aktiviteter inspirerade av sagan. Vi lär oss enkla portugisiska fraser. 

Publik: Barn (förslagsvis 6-10 år, småsyskon är välkomna)

Språk: portugisiska

 

Besök från RFSU  - På lätt svenska

15.00 - 17.00 | Plats: Samlingslokal, Kaplan | Publik: Ungdomar | 15 platser

RFSU betyder Riksförbundet för sexuell upplysning.

RFSU jobbar med det som handlar om sex, kärlek och relationer.

När vi kommer till er vill vi ge information om kroppen och sex.
Vi vill prata om hur man kan göra för att inte få eller ge sjukdomar.
Vi vill prata om hur man kan göra så att sex blir bra för alla som har sex.
Vi vill prata om relationer.
Vi vill berätta vart ni kan gå om ni behöver hjälp.
När vi kommer till er pratar vi inte om oss själva.
Ni behöver inte säga det som är privat för er.

Anmälan: Boka på Invajo. https://eu.invajo.com/l/qJ6HR272Bq Länk till annan webbplats.
Eller kontakta biblioteket direkt

Samarbete med RFSU och Centrumbostäder.

 

Musik med elever från Olinsgymnasiet

Sophie Svensson
16.00 - 17.00 | Plats: Bibliotekstorget

Det är mycket på gång på estetprogrammet på Olinsgynasiet. Pedagogen Sophie Svensson och hennes elever bjuder på musikalisk njutning denna eftermiddag.  Kanske en klassiker med aktuell tappning?

Ingen anmälan

Samarbete med Olinsgymnasiet

 

Shared Reading

Annika Wig och Henrik Wig
17.00 - 18.00 | Plats: Sagorummet

Tillsammans läser vi korta texter. Under läsningen stannar vi upp och samtalar om tankar, känslor och minnen som texterna väcker. Samtalet leds av Annika Wig, som är utbildad läsledare. Ingen förberedelse krävs. Metoden passar alla, såväl vana som ovana läsare. Stämningen i gruppen är trygg och tillåtande.

Publik: Vuxna
Ingen anmälan

Samarbete med Smultronstället Skaraborg

 

Invigning av öppna bokhyllan i Varnhem

18.00 - 18.15 | Plats: Pizzeria Varnhem

Vi från biblioteket hjälper att starta en öppen bokhylla. Ta med dig upp till 5 böcker som du vill byta och gå hem med lika många från öppna bokhyllan. Böckerna ska vara hela och rena. Efteråt är målet att alla ska använda hyllan som cirkulär bibliotek där alla delar med sig av sina läsupplevelser.

Ingen anmälan

Samarbete med Tillväxtenheten

 

Bokcafé

Systrarna Boktokiga
18.15 - 19.30 | Plats: Valleporten

Systrarna Boktokiga kommer från Nossebro. De har en blogg och ett Instagramkonto med över 13 tuser följare. De delar med sig av sina favoritböcker, intevjuar författare och har fått fina priser. Vi får lära oss om deras bästa tips för att välja läsning och mycket mer. Vi får även ställa frågor och diskutera böcker.


Anmälan via invajo eller direkt till biblioteket: https://eu.invajo.com/l/mQD5lxb0sO Länk till annan webbplats.

Samarbete med Tillväxtenheten

 

Prova-på körövning

Natalia Johansson
19.15 - 21.00 | Plats: Mariasalen, Kyrkans hus

Att sjunga i kör är bra för både kropp och själ. Brynolfskören har en öppen körövning och det är fritt fram att komma med. Det krävs ingen tidigare körerfarenhet utan det enda som behövs är sångglädje.

Publik: Vuxna
Ingen anmälan

Samarbete med Svenska Kyrkan

Att läsa patientjournal på nätet: En presentation och workshop

Sonia Lindblom
10.00 - 10.45 | Plats: Ardalagården

Att läsa sin patientjournal är en numera allas rättighet i Sverige. Föreläsaren är förre detta medicinsk sekreterare med erfarenhet av journalsystem och ha även en masterexamen inom digitala informationstjänster. Denna presentation är för dig som vill lära dig mer om hur du kan läsa och använda din patientjournal på nätet. OBS! Du kanske är även intresserad av Hanife Rexhepis föreläsning senare samma dag på Biblioteket!

Ingen anmälan

 

Bokprat

11.00 - 11.30 | Plats: Ardalagården

Ett samtal där man pratar om böcker tillsammans. Passa på och träffa en bibliotekarie som ger boktips med temat kropp och knopp. Du kan även passa på och skaffa bibliotekskort på plats.

Ingen anmälan

 

HLR och böcker: En perfekt kombination

Dan Lagerstrand
14.00 - 14.30 | Plats: Prubbasalen,

Lär dig HLR och rädda liv! Hör Sebastians gripande historia om hur HLR räddade hans liv.

Lär dig om livräddande HLR och få tips på bra böcker om hjärtat och lungorna. Hör Sebastians gripande historia om hur HLR räddade hans liv.
Vad är HLR?
Varför är det viktigt att kunna HLR?
Hur går en HLR-kurs till?
Var kan man gå en HLR-kurs?
Vi avslutar med en frågestund.

Bokrelease: Vilket bra sätt att läsa! Shared reading med barn och unga

Henrik Wig
15.00 - 15.30 | Plats: Prubbasalen

I Vilket bra sätt att läsa! utforskar Henrik Wig möjligheterna och utmaningarna med att hålla Shared reading med barn och unga. Välkommen till lanseringfest för Henrik Wigs nya bok "I Vilket bra sätt att läsa!". I boken utforskar Wig möjligheterna och utmaningarna med att använda Shared reading med barn och unga. Shared reading är en metod där man läser högt tillsammans och reflekterar över texten i grupp. Under bokrealeasen får du höra Henrik berätta om sin bok och om Shared reading. Det bjuds på lätt förtäring och dryck.

Ingen anmälan

Samarbete med Smultronstället Skaraborg

 

Kampen om patientjournalen

Ranife Rexhepi
16.00 - 17.30 | Plats: Prubbasalen

Under denna föreläsning kommer Hanife, forskare hos Högskolan i Skövde, att berätta om den historiska resa som svensk sjukvård har gjort i samband med införandet av journal via nätet. Även forskningsresultat relaterad till varför vissa patienter, som till exempel cancerpatienter, vill läsa sin journal via nätet och varför vårdpersonalen är oroliga för detta kommer att presenteras. Som forskare studerar hon digitala tjänster i vården (som t.ex. journal via nätet, trygghetslarm med GPS-funktion) och hur det påverkar mötet mellan vårdpersonal och patienter. Att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter och vara medveten om effekterna är avgörande för en god och säker vård.

Anmälan: https://eu.invajo.com/l/k6vCiC8AV7 Länk till annan webbplats.  

Samarbete med Höskolan i Skövde

 

Författarbesök: Orosmoln hos familjen Hoffman

Hanna Landahl
18.00 - 19.30 | Plats: Prubbasalen

Författaren Hanna Landahl fick diagnosen ADHD i vuxen ålder och i de flesta av hennes böcker finns karaktärer med samma diagnos. Det här gäller exempelvis för Jossan Hoffman som är huvudkaraktär i hennes nya relationsroman "Orosmoln hos familjen Hoffman". Hanna jobbar mycket med igenkänning och skriver ofta om allvarliga ämnen med humor och värme.

Anmälan: https://eu.invajo.com/l/rDbCJKjjaE Länk till annan webbplats. 
(utan anmälan i mån av plaster)

Samarbete med Omsorgsförvaltningen

Bokbytardagen

10.00 - 12.00 | Plats: Mezzanin, Nya biblioteket

Ta med dig upp till fen som du vill byta och gå hem med lika många från vår bokbytarhylla. Böckerna ska vara hela och rena.

Ingen anmälan

 

Klädbytardag för vuxna

10.00 - 12.00 | Plats: Prubbasalen

Du tar med dig upp till 10 fina och fräscha plagg, inklusive skor. Du kan lämna in dina plagg på biblioteket i Skara mellan 22 och 26 april, under våra öppettider. För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg. Det är helt gratis. Endast vuxenkläder. Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna. (Vill du vara volontär? Kontakta oss gärna.)

Publik: Vuxna
Lämna in dina plagg mellan 22 och 26 april

Samarbete med Naturskyddsföreningen

 

Bokmarknad med författarscen

10.00 - 16.00 | Plats: Bibliotekstorget

Vi bjuder in till en bokmarknad där både förlag och författare kan ställa ut och träffa läsare.

Utställare anmäler sig till helaskaralaser@skara.se

 

Sagostund på arabiska

حكايات للأطفال باللغة العربية

Salam Albrkawi
10.15 - 10.45 | Plats: Sagorummet

Välkommen till en magisk sagostund på arabiska med modersmålsläraren Salam Albrkawi.

Publik: Barn  (6-10 år, småsyskon är välkomna)
Ingen anmälan

 

Uppvisning och workshop: Capoeira - En kampsport kamouflerad i dans. Länk till annan webbplats.

Professor Barba Ruiva (Azad Nousratpour)
12.00 - 12.45 | Plats: Stureplan

Upplev den fascinerande brasilianska kampsporten capoeira! Azads grupp Capoeira Sua Força organiseras av Ivra kurser i Göteborg och bjuder på en energisk och fartfylld uppvisning på Stureplan i Skara. Du får se fram emot: Akrobatiska rörelser, sång och live musik, en unik blandning av kamp och dans. 

Ingen anmälan


Sagostund på arabiska

حكايات للأطفال باللغة العربية

Ola AlMohmmd
12.30 - 13.00 | Plats: Sagorummet

Välkommen till en magisk sagostund på arabiska med modersmålsläraren Ola AlMohmmd.

Publik: (6-10 år, småsyskon är välkomna)
Ingen anmälan

 

Sagostund

Anneli Lorentzon
11.00-11.30

Kom och lyssna en stund. Välkommen till en stund i sagans värld på  nya biblioteket.

Detta passar för barn ca 3-6 år.

Ingen föranmälan krävs.
Varmt välkomna!

 

Konsert: Grillad fisk

Helena Ek & Peter Länk till annan webbplats.
13.00 - 14.00 | Plats: Prubbasalen

Göteborgsduon Helena Ek & Peter Janson framför nya tonsättningar av Lina Ekdahl, Kristina Lugn, Sonja Åkesson och Bruno K Öijer. Musiken har tagit intryck av allt från nutida konstmusik till blues, från folkmusik till improvisation. Bländande vackert, medryckande och hisnande enligt recensenterna.

Anmälan via invajo. https://eu.invajo.com/l/RwGjJGT96v Länk till annan webbplats.
Eller hör av dig direkt till biblioteket.

 

Att röra sig utan leder

Vanessa Yara Gonçalves
14.30 - 15.00 | Plats: Prubbasalen

Via länk från São Paulo, träffar vi poeten Vanessa Yara. Hon var född med sjukdomen artrogrypos, vilket innebär missbildning i flera av kroppens leder. Trots alla utmaningar har hon ett väldigt aktivt liv och lärt sig att älska sin kropp. Förutom att skriva spelar hon capoeira, samba och afrodanser. Hon är aktuell med projektet "Ögats kött" där bild, rörelse och dikt mötes. Presentationen är förinspelad och textad. Efteråt har vi samtal med Vanessa, med hjälp av tolk på plats.

Anmälan via Invajo:  https://eu.invajo.com/l/iyRcrra4mP Länk till annan webbplats.
Eller hör av dig direkt till biblioteket.

Unga sjunga

Natalia Johansson
15.00 | Plats: Skara domkyrkan

Skara pastorats barn- och diskantkörer under ledning av Natalia Johansson och Åsa Nyberg,

Ingen anmälan

Samarbete med Svenska Kyrkan

 

Författarbesök: Att bekräfta

Att bekräfta
15.00 | Plats: Prubbasalen

Ändring i programmet pågår.

Anmälan via Invajo (länken kommer)

Samarbete med Medborgarskolan

Denna sida uppdaterades