Södra kyrkogatan 2

Din rätt att använda nationella minoritetsspråk i kontakt med Skara kommunlänk till annan webbplats

2018-04-11

Nu är Skara kommun igång med projektet Framtidens arbetsplats

Tillsammans med Lidköping, Grästorp, Essunga, Vara och Götene har Skara beviljats medel från ESF att arbeta med gröna jobb till nyanlända. Arbetskonsulenten Emelie Bergsten är Skara kommuns representant i arbetet:

Jag bor med min man och våra två döttrar på Kinnekulle utanför Götene. Jag är i grunden beteendevetare och har arbetat med olika typer av arbetsmarknadsinsatser sedan 2010. I april 2017 började jag som arbetsmarknadskonsulent på Skara kommuns arbetsmarknadsenhet och trivs väldigt bra. Jag har tidigare arbetat med ESF-projekt och min erfarenhet är att det finns väldigt mycket att vinster med det.

Bland annat utbyte av erfarenheter kommuner emellan samt möjligheter att samordna befintliga insatser på ett ändamålsenligt och effektivt sätt. Projektet Framtiden arbetsplats ser jag som en bra möjlighet att stärka och vidareutveckla de arbetsmarknadsinsatser som vi redan idag. Projektet är dessutom helt i linje med ett nytt arbetssätt kring arbetsmarknadsinsatser som vi håller på att implementera i kommunen: Spektra. Därför tvekade jag inte att tacka ja till erbjudandet om att få vara Skara kommuns representant på en deltid av min tjänst.

Deltagarna väljs ut av arbetsförmedlingen och informeras om projektet. Det görs en djupare analys av deltagarens kompetenser och utbildningsbakgrund, intressen samt språkkunskaper. Är det något som behövs valideras eller översättas? Coachens roll är att stödja deltagarna och vara ”spindeln i nätet”. Skapa nätverk till potentiella arbetsgivare, utbildningar osv.

Projektet riktar sig till en specifik målgrupp och ett urval arbetsgivare och det handlar ju om att matcha behov hos arbetsgivare med de som aktivt söker arbete inom området.

Det finns intresse för att bidra till integration

I Skara har vi startat igång det praktiska arbetet relativt nyligen. Så här långt har vi samordnat oss med Arbetsförmedlingens representant i projektet. Jag har också börjat träffa arbetsgivare som är intresserade av att delta för att i första hand se över deras behov av att rekrytera personer till sin verksamhet. I den mån man inte har möjlighet att anställa kan man ändå delta genom att erbjuda personer praktik om man önskar.

Flera arbetsgivare uppger att man vill bidra till integration av nyanlända på den svenska arbetsmarknaden. Man uppger också att man har ett behov av arbetskraft som motsvarar den kompetens som många av våra nyanlända har. Det ger bra förutsättningar för att hitta en bra matchning, en win-win!

Mitt uppdrag handlar om att se över behov hos arbetsgivare och tillsammans med Arbetsförmedlingen hitta personer som kan motsvarar detta behov. Vi kommer också finnas tillgängliga för rådgivning och stöd för både arbetsgivaren och den sökande under hela processen. Just nu jobbar vi med att nå ut till arbetsgivare och etablera ett samarbete som skapar förutsättningar för arbetsgivaren att delta. Parallellt med detta arbetar vi för att stärka våra redan befintliga samverkansinsatser med Arbetsförmedlingen, utbildningsinsatser osv. Det är ett väldigt roligt och intressant uppdrag!

Emelie Bergsten
Arbetsmarknadskonsulent i Skara kommun