Södra kyrkogatan 2

Din rätt att använda nationella minoritetsspråk i kontakt med Skara kommunlänk till annan webbplats

2018-11-30

Maekele Tsghannes

Den 5238 km långa resan

Maekele Tsghannes flydde från ett av världens yngsta länder, till ett av världens äldsta. Från miljonstaden Asmara i Eritrea till lilla Skara.

Från en diktatur som krigat mot grannländer till en monarki med fria val och fred i över 200 år. Från ett land med censur till ett land med en offentlighetsprincip sen 1700-talet. Två helt olika länder och samhällssystem, men under samma himmel. Liv med så olika förutsättningar, men ändå delar vi människor både glädje och sorg, och kan förenas i det.

Tillsammans med sin språkvän Zimon Brohede berättar Maekele om vägen till Skara och livet här. När Maekele var 17 år blev han, precis som alla andra eritreanska killar, inkallad till militärtjänstgöring.

-Militärtjänsten är fyra år utan permission, berättar Maekele och förklarar att han placerades långt från familjen och hemstaden Asmara.

Efter avklarad militärtjänst kom han tillbaka till Asmara och ville läsa på universitetet. I Eritrea är det inte ditt eget beslut, men Maekele presterade bra på det nationella provet och fick lov av regimen att läsa vidare. Han började plugga till apotekare.

När det sen var dags att ta ut examen kom chockbeskedet. Han kallades till en ny lång militärtjänstgöring i södra Eritrea. Framtidsplanerna grusades och frustrationen över att inte själv kunna bestämma över sitt eget liv var stor för den då 25-åriga Maekele. Han såg ingen annan utväg än att lämna sitt hemland och han bestämde sig för att fly. Han tog beslutet att lämna sin pappa och andra släktingar. Att lämna sitt hem och sina barndomsvänner. Att inte veta om han någonsin kommer att kunna gå på Asmaras gator igen eller få känna dofterna från den där restaurangen han alltid passerade på väg hem från universitetet.

En ny framtid

Maekele berättar att han bestämde sig för att söka en bättre och tryggare framtid i ett land där inte en regim eller militär bestämmer vad han ska, får eller kan göra. Eller för den delen säga eller skriva. Maekele lyckades ta sig över landets södra gräns och hamnade på ett asylboende i Etiopen. Därefter tog han sig vidare genom Sudan och till Libyen. Sen färdades Maekele som tusentals andra flyktingar över Medelhavet, kom till Sicilien och vidare genom Europa till Sverige. Maekeles ögon blir blanka när han talar om flykten och det är lätt att förstå att han ser en massa scener spelas upp framför ögonen. Bilder som vi aldrig kan förstå.

Han placerades på flyktingboendet Stora Ekeberg utanför Skara. Nu några år senare bor Maekele i en egen lägenhet och jobbar skift på Dafgårds i Källby. Han försöker bli en del av det svenska samhället. Han besöker gärna biblioteket i Skara och varje söndag går han i kyrkan. Kyrkan är en viktig del av Maekeles liv. Genom språkvänsprojektet i Skara har Maekele lärt känna Zimon Brohede.

-Det har verkligen stämt bra mellan oss, konstaterar Zimon Brohede. Vi träffas när vi kan. Vi försöker att bada bastu en gång i veckan, eftersom det är något vi båda gillar. Sen har vi även spelat fotboll och lagat mat. Maekele har bjudit på eritreansk mat och jag får lära mig mycket om Eritrea.

Men Zimon hade tidigare hört mycket om Eritrea eftersom hans mamma växte upp där.

-Min morfar och mormor var missionärer i Eritrea, men själv har jag aldrig varit i något afrikanskt land. Zimon beskriver sig själv som en lite rastlös själ. Han är uppvuxen i Skara i en familj med fem barn. I Skara finns nu föräldrarna och en bror som flyttat tillbaka hit. Han konstaterar att var han än har befunnit sig i världen så har Skara varit hans utgångspunkt och det är hit han har återkommit. Här är hans trygghet och fasta punkt.

Livet är en resa

-Livet är verkligen en resa i sig, konstaterar Zimon och det handlar om att våga och att se varandra, som människor och potentiella grannar, inte som vi och dem. Det är svårt att komma som nyinflyttad till ett nytt land eller för den delen bara till en ny stad, men vi som bor här kan ju gå miste om en massa duktiga och drivna människor om vi inte försöker hjälpa de nyinflyttade att komma in i samhället, säger Zimon.

Maekele har inte någon familj i Sverige. Pappan är kvar i Eritrea, hans mamma och syster finns sedan nio år i Norge och hans bror flydde till USA. Maekele säger att han ser Zimon som en bror för han är en person som betyder väldigt mycket för honom.

-Han har hjälpt mig mycket med språket och jag vill lära mig att prata bra svenska. Zimon är någon jag kan skratta med och han ger mig bra motivation. Jag tycker han är modig också som bjöd hem mig till sig. Från Asmara till Skara. Från Eritrea till Sverige, så olika men ändå under samma himmel. Maekele är målmedveten och efter tre år i Sverige pratar han bra svenska. Men han vill bli bättre och en dag hoppas han kunna arbeta på ett apotek.

Och vem vet - i framtiden kanske det är Maekele som hjälper dig på ett av Skaras apotek.

Sofia Grändinger