Södra kyrkogatan 2

Din rätt att använda nationella minoritetsspråk i kontakt med Skara kommunlänk till annan webbplats

2019-07-19

Ingemar

Den 9 km långa resan

Ingemar satt på skolbussen och Anita väntade på en vän vid hållplatsen i Härlunda. Året var 1952. Blickarna möttes och sen dess har det varit de två. Lika trogna har de varit Skara.

På väggen i tv-rummet hänger många fotografier. Det är bilder på dottern i balklänning på studentdagen i Skara och sen ett vackert bröllopsfoto. Det finns gott om bilder på barnbarnen, från nyfödda till tonåringar. Och mycket i Ingemar Anderssons liv handlar om bilder och fotografering. I 31 år drev han butiken Rehns foto Expert vid Marumstorget i Skara. Ingemar har framkallat tusentals bilder åt Skaraborna och varit med när många köpt både analoga och digitala kameror eller hjälpt till vid inköp av en videokamera. I decennier har Ingemar med sin egen kamera dokumenterat olika Skaramiljöer. Nu har han gett ut en bok med bilder från olika tider i Skara. Ingemar är en välkänd profil i Skara. Det blir så när man i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv arbetat inom handeln i en mindre stad. Man lär känna många personer och det är en av fördelarna med att bo i en liten stad. - Men jag är faktiskt inte född i Skara, utan i Härlunda som ligger strax utanför stan. Jag växte upp på mina morföräldrars gård och på den tiden kunde fyra-fem familjer leva på ett lantbruk. Så är det inte i dag.

Då var den allmänna skolan sju år och varje by hade i stort sett en egen liten skola.

- Vi läste inte engelska. Det är något jag har saknat för det hade varit bra att kunna, säger han.

Efter avslutad skolgång var det lätt att få jobb i Skara. Ingemar började arbeta i Axel Anderssons järnhandel som låg där bokhandeln Ugglan ligger i dag. Sen blev det några år på en liten skofabrik vid Hötorget och därefter hamnade han i fotobranschen.

- Jag fick jobb på Skara pappershandel och i den arbetade Skarafotografen Stig Rehn. Man kan säga att han väckte mitt intresse för fotografering.

Under årens lopp har Ingemar Andersson förevigat många Skaraprofiler och Skaramiljöer. Många bilder har han tagit med sin Rolleiflex.

- Skara har förändrats en hel del under åren. På 60-talet revs många gamla trähus och man byggde nya moderna fastigheter i stället. Då fanns det många småbutiker och rörligheten bland människor var annorlunda. Man åkte inte iväg till andra städer på samma sätt som i dag.

Han konstaterar att världen har förändrats en hel del under hans livstid. Tv:ns intåg i allas hem har vidgat och ökat kunskaperna om andra delar av världen, på både bra och dåliga sätt. I dag är Skaras befolkning också annorlunda än för bara några decennier sen. Världen har kommit till Skara och mångfalden är tydlig. Flera olika språk hörs på stan.

I sin fotobok, I backspegeln, finns bilder på en av de första bussarna som Bengts resetjänst i Skara hade. Med den åkte Ingemar och Anita från Skara till Tyskland. Det var storslaget. I dag reser folk hela tiden.

Ingemar älskar sitt Skara, både hur det var förr och hur det är nu.

- Det är fint med en liten stad. Det är lugnare och tryggare här än på andra håll. Skara ligger bra till och det är nära till naturen och det är viktigt för mig. Vintertid åker jag gärna både skidor och skridskor. Det är verkligen fantastiskt att åka långfärdsskridskor på Hornborgasjön, säger han.

Ingemar berättar om att plocka svamp i sina barndoms skogar. Han och hustrun Anita har också sin dotter och hennes familj i Axvall och de skämtar om att Ingemar kör taxi åt barnbarnen. Och det gör han så gärna.

Sofia Grändinger