Södra kyrkogatan 2

Din rätt att använda nationella minoritetsspråk i kontakt med Skara kommunlänk till annan webbplats

2019-07-19

Sofia

Den 13 km långa resan

Hunden Ernst ligger med nosen i Sofia Hallgrens knä. Katten Hellström utmanar sig själv med att försöka klättra på fönsterrutan, medan de andra katternafar runt på golvet. När vi träffas har mörkret lagt sig utanför huset och vinden viner från skogen. En behaglig värme sprids från kaminen och ovanpå pianot rör sig stilla lågorna från två stearinljus.

13-åriga Sofia Hallgren bor ena veckan hos mamma Anna-Karin på landet utanför Eggby, och andra veckan hos pappa Jan i Skara. Hon får en blandning av staden och landet under sin uppväxt.

- Det funkar jättebra, det blir verkligen både och, säger hon och Ernst tittar gillande upp på henne med sina stora varma hundögon.

Tillsammans med sin mamma går hon nu lydnadskurs nummer två med Ernst, en liten busig Cockerpoo. Anna-Karin och Sofia tittar på varandra och konstaterar att ingen av dem eller för den delen Ernst heller var klara efter bara en kurs.

Sofia berättar att hon har en stor familj. Det har ju blivit så och det är med tydlig värme hon pratar om dem alla. Pappa Jan och hans tjej och hennes familj, mamma Anna-Karin och hennes kille, de två äldre systrarna och den ena systerns man.

- Min syster Frida är gift och bor i Kanada, men vi håller kontakt genom sms, Facetime och Skype.

Sofia har snart gått första terminen i sjuan när vi träffas. Hon gillar skolan och favoritämnena är matematik, engelska och franska.

- Jag gillar engelska och tycker om att lära mig mer.. Eftersom min systers man inte kan så mycket svenska ännu, så är det bra att jag kan prata engelska med honom i stället. Vi har hälsat på dem i Kanada två gånger, berättar hon.

I dag är det inte så många skolelever i Skara kommun som väljer franska, men för Sofia var det ett självklart språkval.

- Jag har alltid tyckt att franska är ett fint språk. Det är svårt, men roligt. En kompis skulle välja det också så då valde vi det båda två.

Efter högstadiet ska hon gå sin gymnasieutbildning. Kanske på Katedralskolan i Skara, men vilket program återstår att se. Ett yrke hon är nyfiken på är inredningsarkitekt.

- Min gudmor är det och det verkar vara ett spännande och roligt jobb. Sen gillar jag att hålla på och möblera om så, säger hon och skrattar.

När vi pratar om mångfald konstaterar Sofia att i dag är det ju normalt med människor från andra länder i Skara. Inget hon ens reflekterar över. Så är det helt enkelt bara. Sofia trivs i Skara. Hon konstaterar att det är en bra plats att växa upp på.

- Det är ju nära till allt och går att cykla till allt i stan. Det är bra cykelvägar. En del säger att det inte händer så mycket i Skara, men det håller jag inte med om. Jag tycker att det finns många saker att göra och hitta på.

Sofia och hennes kompisar tycker om att vara på Stureplan, Skaras eget ungdomshus, eller så träffas de i idrottshallen. På Stureplan hittar man ofta kompisgänget, ibland spelar de något spel. Även hemma umgås man ofta vid köksbordet med en kortlek eller något tärningsspel. Hemma hos Sofia har man nämligen ingen tv inkopplad, utan prioriterar att lägga sin tid på annat.

- Tv:n står däruppe, men vi använder den aldrig så nu ska vi ta bort den. Om vi tittar på något program eller någon film så är det på datorn. Jag kollar mest på Youtube.

Sofia går också på Musikskolan.

- Jag spelar piano. Ett tag spelade jag både fiol och piano, men nu har jag valt instrument. Det är roligt att ha något utanför skolan. Man lär känna nya människor i orkestern och musiken är något jag verkligen kan utveckla. Både mamma och mormor spelar piano och ibland spelar jag tillsammans med någon av dem, det är roligt och vi spelar ofta klassisk musik.

Sofia sjunger också i skolkören och så tar hon ridlektioner på Skålltorp en gång i veckan. Efter både mamma och mormor har hon ärvt sin passion för bad. Helst badar hon året om i någon av Vallesjöarna.

- Vi är tre generationer badtokingar. Ett år badade vi sista gången den 31 december och första gången året därpå den 1 januari, men sen blev det ett uppehåll innan vi var i vattnet igen, säger hon och konstaterar att det var en rolig grej.

Hemma på landet har Sofia nära till en badplats och sommartid gillar hon att vara på bryggan tillsammans med kompisarna. Några av de närmaste vännerna lärde Sofia känna redan på förskolan Björkbacken i Skara och de hänger ihop ännu. I vått och torrt.

- Jag trivs verkligen här. När jag är vuxen och har utbildat mig så vill jag flytta tillbaka till Skaratrakten eller i alla fall nära, säger hon.

Sofia Grändinger