Kontakt

Skara Kommun

Adress
Stortorget 2
532 88, Skara

Telefon
Telefon 0511-320 00

Fax
Faxnummer 0511-320 02

E-post
skara.kommun@skara.se

< >

Verksamheter som kräver registrering

Kräver min verksamhet registrering?

Om du är en privatperson som tänker baka, sylta, laga enklare maträtter och/eller sälja matvaror under några dagar, behöver du inte kontakta oss. Vi räknar det som tillfällig verksamhet och för detta kräver vi inte någon anmälan.

Planerar du däremot större verksamhet under längre tid ska du kontakta oss. De flesta som har någon typ av livsmedelshantering måste registreras eller godkännas hos tillsynsmyndigheten (oftast kommunen). Du som har någon form av livsmedelsverksamhet med viss kontinuitet och med viss organisation (båda ska uppfyllas) ska registrera eller godkänna din verksamhet hos tillsynsmyndigheten.

Kontinuitet och organisation

Med kontinuitet menas: Verksamhet med viss regelbundenhet och som inte bedrivs vid enstaka tillfällen. Risken och antalet tillfällen styr vad som menas med enstaka tillfällen.

Med organisation menas: En ordnad verksamhet (t ex iordningställda utrymmen), en viss omfattning på verksamheten (mängd livsmedel, antal konsumenter mm) eller ett företag som vanligtvis bedriver livsmedelsverksamhet men som tillfälligt utökar sin verksamhet (t.ex. sätter upp ett restaurangtält eller säljer livsmedel på en marknad).

Uppfyller en verksamhet inte kraven på viss kontinuitet och en viss grad av organisation är det inte heller ett livsmedelsföretag.

En genomgående princip för livsmedelslagstiftningen är att risken ska vara styrande och det bör påverka hur man tillämpar begreppet livsmedelsföretag. Utifrån denna princip som riktmärke ges här generella riktlinjer för hur kriteriet ”viss kontinuitet” bör bedömas.

Kontinuiteten beror på risknivån i verksamheten

Typ av verksamhet utifrån risk*

 

 

 

 

 

Mycket låg risk

t ex bakning av bröd, kakor, försäljning av livsmedel som ej kräver kylförvaring

 

 

Låg- och mellanrisk

t.ex. skivning av rökt skinka, upphettning av färdiglagad mat, tillverkning av våfflor eller smörgåsar

 

 

Hög risk

t ex beredning av rått kött fisk, fågel, nedkylning eller varmhållning av mat

 

 

Enstaka tillfällen,

ej viss kontinuitet

Max

20ggr/år á 1-2 dagar

 

Max

10 ggr/ år á 1-2 dagar

 

Max

5 ggr/ år á 1-2 dagar

 


* se Livsmedelsverkets vägledning om riskklassificering av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrollavgifter.

Exempel på verksamhet som innebär mycket låg risk är bakning av matbröd och som exempel på hög risk grillning av kött. Med utgångspunkt från mycket låg risk skulle någon, t.ex. en privatperson, kunna baka kanelbullar eller sirapsskorpor 20 gånger om året för att sälja på marknader, utan att verksamheten skulle anses vara ett livsmedelsföretag.

Vilka verksamheter är undantagna?

Privathushåll är undantagna från registrering/godkännandekravet. Det är också de som inte anses uppfylla kriterierna gällande viss grad av organisation och viss kontinuitet. Exempel på verksamheter som inte behöver registreras:

• frisör som serverar kaffe och kakor (kontinuitet finns men inte organisationen)

• en blomsteraffär som har frysbox med glasspinnar för försäljning

• förälder som bakar enstaka plåtar med kakor som barnen säljer genom skolan eller en privatperson som gör detsamma genom en förening

Oavsett om en verksamhet ska registreras eller inte så ska samma mål uppfyllas, det vill säga säkra livsmedel.

Denna sida uppdaterades 2017-03-08

Dela:

Skara kommun

Stortorget 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se

Twitter
Facebook
Instagram