Kontakt

Skara Kommun

Adress
Stortorget 2
532 88, Skara

Telefon
Telefon 0511-320 00

Fax
Faxnummer 0511-320 02

E-post
skara.kommun@skara.se

< >

 

Att se i Varnhem

Kata gård- Kristna vikingar i Varnhem

Den 7 maj klockan 13.00 invigs Kata Gård med utställningen Kristna vikingar i Varnhem. Samma dag klockan 15.00 är det även vernissage med utställningen Kata och Kättil på Västergötlands museum.  

- Här berättar vi om Vikingatiden i Västergötland, om kristnandet, om resorna västerut, om människorna i Varnhem och om livet på den stora gården som låg här för 1000 år sedan, säger Maria Vretemark på Västergötlands museum. 

Kata gård har fått sitt namn efter Kata, kvinnan som härskade på Storgården under vikingatidens slutskede. Själva invigningen förättas av landshövding Lisbeth Schultze. Därmed hälsas allmänheten välkommen att ta del av Varnhems unika historia.

På utställningen Kata och Kättil kan du se de arkeologiska fynden som hittats i samband med utgrävningarna i Varnhem. Där möter du också vikingakvinnan Kata som rekonstruerats av modellmakaren Oscar Nilsson.

Kata gårdlänk till annan webbplats

Karta Västergötlands museumlänk till annan webbplats

Varnhems klosterkyrka

Till riksklenoden Varnhems klosterkyrka och dess omgivningar har människor pilgrimsvandrat i århundraden. Hit förde de europeiska munkarna nya grödor, jordbruksmetoder, byggnadsteknik, läkekonst, böcker och allmän europeisk bildning. Välkommen in kyrkan och låt dig hänföras av den magnifika interiören. Du kan även få en historisk rundvandring och lyssna på intressanta föredrag om till exempel Magnus Gabriel de la Gardie.

Natursköna Vallebygden

I natursköna Vallebygden finns många konstnärer, konsthantverkare och gårdsbutiker. Cirka två kilometer från klosterkyrkan ligger Ökull-Borregården som är en del av Vallebygdens kamelandskap. Här finns fantastiska jättegrytor skapade av inlandsisen.

 

För fler tips på sevärdheter, besök länkarna till höger!

Denna sida uppdaterades 2017-05-06

Dela:

Skara kommun

Stortorget 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se

Twitter
Facebook
Instagram