Kontakt

Skara Kommun

Adress
Stortorget 2
532 88, Skara

Telefon
Telefon 0511-320 00

Fax
Faxnummer 0511-320 02

E-post
skara.kommun@skara.se

< >

Varnhems hisnande historia

Mitt emellan Skara och Skövde ligger Varnhem- ett unikt upplevelseområde med hisnande historia och naturskön miljö. Platsen är en del av en urgammal kulturbygd som varit brukad och bebodd i tusentals år. Till riksklenoden Varnhems Klosterkyrka och dess omgivningar har människor pilgrimsvandrat i århundraden. Här är spåren av dessa besök tydliga överallt.

Hit förde de europeiska munkarna nya grödor, jordbruksmetoder, byggnadsteknik, läkekonst, böcker och allmän europeisk bildning. I Varnhem vävs kultur, religion och historia samman med de mäktiga våtmarkerna i området runt Hornborgasjön och Valle. 

Bredvid  den magnifika Klosterkyrkan hittar du Varnhems mysiga Klosterkafé och Klostergårdens vandrarhem. Här får du en trivsam vistelse i vidunderlig miljö.

Nu måste historien skrivas om

Sensationella resultat har framkommit i samband med de arkeologiska utgrävningarna som Västergötlands museum genomförde 2005-2008. Fynden har gjorts uppe på kullen och i parken intill klosteruinen i Varnhem.

Den tidigkristna gårdskyrkan med omgivande begravningsplats och boplats ger tydliga belägg för att Västergötland kristnades redan på 900-talet, av kristna vikingar. Varnhem ligger några generationer tidigare än Husaby källa, där Olof Skötkonung lät döpa sig. Det betyder att historien nu måste skrivas om. Platsen kommer att utgöra ett viktigt besöksmål för turister, som vill ta del av berättelsen om hur denna plats blev till och levde vidare.
Läs gärna mer om Varnhem i länken nedanför och i länkarna till höger!

Utvecklingsområde Varnhemlänk till annan webbplats

 

Denna sida uppdaterades 2017-04-12

Dela:

Skara kommun

Stortorget 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se

Twitter
Facebook
Instagram