Provsmakning på Seniorkafét. Stig ”Gits” Gustavsson var en många som på självaste Grynkorvens dag testade tre sorters grynkorv i en blindtest.

< >

Så här ska en grynkorv smaka

Skaraborgs nationalrätt – den stavar entusiasterna med stort G.

För att verkligen lyfta detta faktum startades 2005 ett sällskap som har till uppgift att göra just detta: Visa att grynkorven har en särställning bland rätter i Skaraborg. Och möjlighet att själva få njuta av denna självskrivna läckerhet, förstås.

Men hur ska den smaka? Många har egna recept som gått i arv i familjen. Förr var korvtillverkningen något som alla i familjen deltog i, och det var många som gjorde sin egen grynkorv hemma i köket. Vid den här tiden på året kom köttkvarnen fram, korvskinnet fjälstrades på, och sedan fylldes innanmätet på med korngryn, fläskkött, lök och kryddor. Korvskinnet kunde vara flera meter långt, så det gällde att hjälpas åt.

Numera är det inte lika vanligt med egen korvtillverkning, men som tur är finns ju grynkorv i affären, åtminstone i den här delen av landet. På grynkorvens egen dag (ja, det finns en sån) den 17 oktober tog Seniorkaféet in tre sorters grynkorv från olika tillverkare och lät gästerna avgöra vilken som var godast. Meningarna gick lite isär bland besökarna, men en sak var man helt överens om: det är genom kornigheten och kryddningen man avgör om det är en äkta grynkorv eller inte.

Vid slutet av dagen konstaterades att Erikssons Chark var en överlägsen vinnare i testet.

Vill du testa själv?

Grynkorvens vänner har recept på sin hemsida. Länk till annan webbplats.


Denna sida uppdaterades