< >


Mumsig risotto från Ostmässan

Är du peppad på Ostmässan? Redan nu kan du få en försmak på denna ostiga tillställning. David Ly Bayard är Ostmässans huskock och numer också köksmästare på Vedenslustgård. David kommer vara med och laga massa goda osträtter på mässan, bland annat kommer han laga denna goda risotto.

Risotto med Almnäs tegel

För 4 portioner

2 schalottenlökar, hackade

1 vitlöksklyfta, hackad

3,5 dl risottoris

2 dl torrt vitt vin

1,2 liter kantarell eller kycklingbuljong

2,5 dl riven Almnäs Tegel (spara lite till servering)

1/2 dl kallpressad svensk rapsolja

4 msk Smör

500 g färska kantareller

Salt och svartpeppar

150g Grovt hackade och rostade hasselnötter

GÖR SÅ HÄR:

Koka upp buljongen och sätt sedan spisplattan på låg värme. Torrstek svamp gyllene i panna för att bli av med överflödigt vatten. Tillsätt sedan hälften av smöret och stek tills den fått fin färg, smaka av med salt och peppar och häll över svampen i en skål. Fräs lök och vitlök i olja i samma stekpanna som svampen på medelvärme tills den är genomskinlig, den ska inte få färg. Efter ca 5-7 minuter tillsätts riset i ytterligare 5 minuter. Tillsätt vinet och låt risotton sakta sjuda. Rör risotton konstant och tillsätt buljongen pö om pö. Justera värmen om buljongen kokar in för fort eller för långsamt. Risotton är klar när den fortfarande är fuktig och riset har en liten kärna av tuggmotstånd kvar, efter 16–20 min beroende på rissort. Rör ned riven Almnäs Tegel, resten av smöret och cirka hälften av svampen. Smaka av om mer salt behövs och servera genast med resten av svampen, hasselnötter samt mer ost på toppen.

Denna sida uppdaterades