< >


Nationaldagen blir digital

- firandet sänds på skara.se

I Skara är nationaldagen en av sommarens höjdpunkter. Tivoli, öppna butiker och traditionsenligt firande på Djäknescen är bara några av de aktiviteter som brukar locka många besökare till Skaras gator på nationaldagen. På grund av rådande pandemi kan inget av detta genomföras i år, men genom att sända nationaldagensfirandet kommer det ändå att bli en dag att se fram emot.

I många år har Skarabor samlats för att fira Sveriges nationaldag, och aktiviteterna har varit många. Engagemanget har varit stort och tillsammans med kommunen har organisationer, företag och privatpersoner sett till att skapa en dag för hela familjen att se fram emot. I år gör coronapandemin att nya sätt för att fira på traditionsenligt vis behöver skapas, och då blir digitala lösningar räddningen.

- Då nationaldagsfirandet är viktigt för Skara måste vi nu våga tänka nytt. Därför kommer vi sända inifrån stadshusets aula, där vi blandar livemusik, gäster, och spännande inslag. Det blir ett traditionellt firande men på nya sätt, förklarar Peter Blom, kommunikationschef på Skara kommun.

Firandet kommer att sändas på Skara kommuns hemsida, och länken till sändningen går enkelt att hitta både på hemsidan och på kommunens facebooksida. Sändningen pågår från 13:30 till 16:00.

Lokala gäster och traditionsenlig musik

Vi är vana vid att se Andreas Ljung på scen på nationaldagen, och så blir det även att bli i år. Han kommer att leda sändningen där han bland annat intervjuar gäster från Skaras näringsliv. Precis som alltid kommer nationaldagsfirandet ha flera inslag av musik. Ensamler med elever från musikskolan kommer att framföra flera låtar, och traditionsenligt sjungs nationalsången.

Därtill blir det reportage från affärer och aktörer som är verksamma i Skara och klockan 14:00 blir det självklart den årliga utdelningen av stipendier. Där belönas de som har gjort något extraordinärt inom bland annat föreningsliv, byggnadsvård och kultur.

- Det kommer att bli spännande timmar! Det är första gången vi gör den här typen av sändning och vi hoppas att så många som möjligt vill fira nationaldagen med oss, berättar Peter.

Vår vänliga vecka

För första gången sedan 1966 ställs Vår vänliga vardag in och Skara Handel erbjuder ett nytt koncept man valt att kalla Vår vänliga vecka. Under nationaldagsveckan, 1-5 juni, pyntas staden med björkar och blågula färger och det kommer finnas erbjudanden både i och utanför butikerna. Därmed blir det som kund enkelt att handla säkert utan risk för trängsel. På själva nationaldagen håller de flesta butiker inte öppet, men några av våra handlare möter ni istället i Skaras stora digitala firande.

Sändningen kommer pågå 13:30-16:00 på Sveriges nationaldag 6 juni och går att se på Skara Play, här på Skara kommuns hemsida.

Denna sida uppdaterades