< >


Dags att välja skola för både stora och små

Efter jul- och nyårsledigheter är det dags för skolval för både mindre och större skolbarn. I januari är det dags att önska skolplacering inför barnens förskoleklass. Samtidigt öppnar ansökan för elever i årskurs nio, som står inför sitt stora gymnasieval. Så här går valen till i korthet.

Skolplacering inför förskoleklass

Alla vårdnadshavare som har barn som ska börja förskoleklass i augusti, och har folkbokföringsadress i Skara kommun får i januari en inbjudan till skolval. Skolvalet innebär att man får önska skolplacering för barnet. Vårdnadshavarna har fram till och med den 30 januari på sig att göra sitt val. Om barnet har två vårdnadshavare måste båda godkänna valet av skola för att det ska vara giltigt. I de fall kommunen inte får in något skolval, eller saknar någon av vårdnadshavarnas godkännande, skolplacerar kommunen barnet.

Rektor på respektive skola avgör hur många elever de kan ta emot. Om en skola får fler sökande än den har möjlighet att erbjuda plats gäller närhetsprincipen. Den innebär att barn med folkbokföringsadress närmast aktuell skola erbjuds plats i första hand.

Vill man få en tydligare bild av någon eller några skolor innan man gör sitt val, är man välkommen under vecka 3 då alla grundskolor med förskoleklass har öppet hus.

Läs mer om skolvalet inför förskolklass Länk till annan webbplats.

Gymnasieval

Elever i årskurs nio som ska söka till gymnasiet har möjlighet att göra sitt första val från 7 januari tillochmed 1 februari. Alla som är boende i någon av kommunerna som ingår i samverkansområdet Skaraborg kan söka fritt mellan skolor och kommuner här. Ansökan och all antagning till gymnasiet sker på ett ställe och då via Utbildning Skaraborgs antagningskansli. 

I mitten av april får eleverna ett preliminärt besked från antagningskansliet om möjligheterna att få plats på den utbildning som är sökt. Mellan den 15 april till den 15 maj är det omvalperiod och då finns det möjlighet att göra ändra sitt val. Det slutliga beskedet om antagning skickas hem omkring den 1 juli.

Ansökan och information på Utbildning Skaraborg Länk till annan webbplats.

Denna sida uppdaterades