< >


Det händer grejer på Teglagården

För 181 dagar sedan sattes spaden i marken för första gången till det som ska bli Teglagården. Ett särskilt boende med livskvalitet och teknik i framkant.

Under hösten har grundarbetet färdigställts och de 481 pålarna som ska bära upp Teglagården är på plats. Nu är arbetsplatsen i fullgång med att montera de prefabricerade väggarna och bjälklagen med hjälp av lyftkran.

-Väggarna tillverkas i Vara med cement från Skövde, så det är till och med närproducerat, säger Staffan Lundstedt projektledare från Service och Teknik i Skara kommun. 

Teknik i framkant

I takt med att boendet tar form installeras även en hel del moderna finesser som ska underlätta. Ljuset i byggnaden kommer att anpassa sig efter tiden på dygnet, på dagen är ljuset vitt och starkt medan att mot kvällen bli mer dämpat och gult. Det kommer även att installeras en blöjsug som ska transportera bort använda blöjor snabbt och smidigt. 

-Idéen om att anpassa ljuset efter dygnets timmar kommer från Danmark och forskning har visat att detta är väldigt bra både för personal och boende. Så där ligger Teglagården i framkant, säger Staffan. 

Förutom anpassat ljus och blöjsug kommer flera av Teglagårdens fönster att vara dynamiska, vilket innebär att fönstren ändrar färg om solen skiner. På avdelningarna kommer det vara solgardiner utanför fönsterna och höj- och sänkbara toaletter. 

-Förutom all teknik så ansluts boendet av en härlig utemiljö och vi bygger även ett café med en uteplats där man kan njuta av kvälls- och eftermiddagssolen, fortsätter Staffan. 

Inflytt 2023

Under våren 2022 väntas väggarna till femvåningshuset vara på plats och därefter ska fasaden muras sten för sten. Innan sommaren väntar en taklagsfest och under hösten 2022 ska huset inredas och färdigställas. 

-Vi håller tidsplanen och arbetet löper på som förväntat. Nu jobbar vi på med att färdigställa Skaras nya särskilda boende med livskvalitet och teknik i framkant, avslutar Staffan. 

Denna sida uppdaterades