Adress till stadshuset
Södra kyrkogatan 2
532 88, Skara
Öppettider & telefontider stadshuset
Måndag - torsdag
08:00-16:30
Fredag
08:00-16:00
Avvikande öppettider
Telefon
Telefon 0511-320 00
Fax
Faxnummer 0511-320 02
E-post
skara.kommun@skara.se
Du har rätt att få tolk om du behöver. Kontakta oss så att vi kan beställa tolk.
Du som är förälder är viktig för ditt eller dina barns utveckling och hälsa. Att vara förälder innebär ofta både glädje och oro, och ibland behövs information eller vägledning i föräldrarollen. Alla föräldrar kan få stöd när barnen är mellan 0 – 18 år. En god och trygg relation mellan barn och förälder, och att barn trivs hemma är viktigt för att barn ska må bra och utvecklas positivt.
Det är förstås du som förälder som känner ditt barn bäst. Men det kan vara skönt att veta var du kan få stöd, ifall det skulle behövas.
I Skara kommun erbjuds du olika former av stöd i föräldraskapet, från graviditeten till dess att ditt barn fyller 18 år.
Nedan kan du läsa om vilka föräldrastödsstöd som finns i kommunen och genom våra samarbetspartners samt vilken hjälp du kan få.
Som nybliven förälder och under barnens första år kan du få hjälp av av olika instanser både inom kommun och region. Nedan listas de aktörer som du kan vända dig till.
Skara barnmorskemottagning tillhandahåller det tidiga föräldrastödet för att stärka föräldrarnas förmåga att möta det väntade och nyfödda barnet.
På barnmorskemottagningen arbetar barnmorskor. Det finns även läkare, psykologer och dietister knutna till mottagningen. Skara barnmorskemottagning är den del av Västra Götalandregionen.
Skara barnmorskemottagning Länk till annan webbplats.
Telefon: 010-435 84 52
Barnets utveckling och hälsa följs bland annat genom att se hur barnet växer, utvecklas och hur vardagen fungerar. Vad som händer vid de olika hälsobesöken beror på barnets ålder och behov. De vuxna som ansvarar för barnet får information och stöd i frågor som rör hälsa, utveckling, sömn, amning, mat, barnsäkerhet och om hur det är att vara förälder.
Barnhälsovården samverkar med bland annat mödrahälsovård, förskola, tandvård och socialtjänst.
På BVC träffar du och barnet en sjuksköterska och vid vissa tillfällen träffar ni både läkare och sjuksköterska. Ni kan även få kontakt med andra specialister vid behov.
Bräcke Barnhälsovård (BVC) är en del av Bräcke diakoni - Vårdcentralen Vilan.
Bräcke barnhälsovård Länk till annan webbplats.
Telefon 0511-70 01 03
Som en del av Skara kommun är Öppna förskolan - familjecentralens hjärta och centrum. En mötesplats för blivande föräldrar och föräldrar med barn i åldrarna 0-6 år. Till oss kan du och ditt/dina barn komma och gå som du vill, för att umgås med andra vuxna och barn. Verksamheten är kostnadsfri men en del av våra gruppaktiviteter kräver anmälan.
För att stötta och ge råd, inför och i föräldraskapet, finns barnmorskor, BVC-sköterskor, tandsköterskor, psykolog och familjebehandlare från individ- och familjeomsorgen knutna till Familjecentralen. Du kan bland annat få stöd genom föräldrakursen Alla barn i centrum - ABC.
Förskola har tillsammans med vårdnadshavare ett gemensamt ansvar att skapa optimala förutsättningar för barns utveckling och lärande. Alla som arbetar i förskola ska samarbeta med såväl barn som vårdnadshavare med syfte att utveckla förskolans innehåll och verksamhet.
Därmed kan förskolans föräldrastödjande arbete anses vara att samverka och samarbeta med föräldrar.
Det är viktigt för både barn och föräldras psykiska och fysiska hälsa att hitta på aktiviteter utanför hemmet. I Skara kommun har vi ett stort urval av aktiviter som vänder sig till dig och ditt barn. Läs om Skaras olika verksamheter på respektive webbplats nedan samt följ gärna deras instagramkonton för senaste nytt.
Biblioteket
Instagram.com/skarabibliotek
Bokäventyret Länk till annan webbplats.
Instagram.com/bokaventyret
Carlies teater Länk till annan webbplats.
instagram.com/charliesteater
Stureplan - ungdomens hus
Instagram.com/stureplan_skara
Vilans fritidsområde
Instagram.com/vilansfritidsomrade
Att vara förälder är inte alltid lätt. Vill du utvecklas i din föräldraroll och förebygga framtida problem, tjat och konflikter? Träffarna vänder sig till föräldrar med barn i åldern 3–12 år. ABC-programmet består av fyra gruppträffar och en återträff. Vi tar del av både forskning och varandras erfarenheter. Anmälan sker till Familjecentralen på telefonnummer: 0511-328 90, 072-160 31 12
Mer information hittar du på Skara kommuns familjecentral under verksamheter:
ABC- Familjecentralen - Skara kommun
I Skara kommun erbjuds du som förälder föräldrastödsutbildningen - Komet. Utbildningen riktar sig till föräldrar med barn i åldern 3 – 11 år som har mycket bråk och konflikter med sina barn. Kursen syftar till att förbättra kommunikationen mellan föräldrar och barn och minska konflikter inom familjen.
En kurs som vänder sig till dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0-18 år och som vill veta mer om det svenska samhället.
Vid fem tillfällen i 2,5 timme får du träffa andra föräldrar i grupp och samtala utifrån olika teman. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare och varje grupp har 10–15 deltagare. Kursen arrangeras av Familecentralen.
FÖS -föräldraskap i Sverige - Skara kommun
Marte Meo-metoden riktar sig till föräldrar, lärare och vårdare som vill förbättra samspelet med barn i åldern 0–18 år som de ansvarar för.
Syftet med metoden är att hjälpa dig som förälder att se behov och resurser hos ditt barn samt skapa de egna möjligheterna att svara utvecklingsfrämjande på barnets behov. Deltagaren filmar korta sekvenser och analyserar vad i kommunikationen som leder till en positiv utveckling.
Här kan du få hjälp om ditt barn mår dåligt med allt från övervikt, nedstämdhet, funktionsvariationer till depression och självskadebeteende. Vill du få reda på mer om BUP gå in på BUP-mottagningen (VGR)
Vill du och ditt barn komma i kontakt med BUP gå lättaste via er vårdcentral. Ni kan också ringa själva deras telefonrådgivning på telefon 010-473 92 25 om du har svårt att själv avgöra om det är vi på BUP eller din vårdcentral som är bäst lämpad att hjälpa dig.
Skara kommuns anhörigstöd finns för dig som är anhörig vare sig om du är förälder, vårdnadshavare, barn eller kanske nära vän. Stödet är en service till alla medborgare i Skara kommun och är kostnadsfritt.
I dagsläget erbjuder Anhörigstöd stöd till föräldrar i form av samtal, information och vägledning när det gäller psykisk ohälsa, neuropsykiatriskt funktionsnedsättning, sjukdom eller missbruk utifrån anhörigperspektivet.
Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. Socialtjänsten ska dels arbeta uppsökande och förebyggande, dels utreda barns behov av skydd eller stöd vid misstanke om att barnet far illa. Behovsanpassat föräldrastöd med barnets bästa som ledstjärna, utgör en central del i socialtjänstens insatser.
Socialtjänstlagen bygger på frivillighet och betonar särskilt ett nära samarbete med hemmet.
Principen om barnets bästa innebär att varje beslut inom socialtjänsten som rör ett barn måste grunda sig på en bedömning om vad som är bäst för barnet. Den grundläggande principen är att barnets föräldrar är de som bäst kan företräda barnets intressen. När denna grundläggande princip ifrågasätts behöver olika förslag till lösningar utifrån barnets bästa analyseras och vägas mot varandra. Bedömningen ska redovisas, motiveras och ligga till grund för fortsatta beslut.
Läs mer om socialtjänstens olika verksamheter här: Barn, unga och familj - Skara kommun
På rehabmottagningen kan föräldrar få stöd, råd och behandling till sina barn vid olika besvär.
De träffar bland annat:
På Närhälsan Skara rehabmottagning arbetar arbetsterapeuter och fysioterapeuter som fördjupat sina kunskaper inom rehabilitering för barn i alla åldrar.
Läs mer om deras verksamhet här: Närhälsan Skara rehabmottaging Länk till annan webbplats.eller ring på 0511 - 30650
Föräldrastöd och information till blivande föräldrar - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.
Tips, råd och handböcker för föräldrar - Rädda Barnen (raddabarnen.se) Länk till annan webbplats.
Rulla vagn Länk till annan webbplats. - Sveriges största mötesplats för föräldrar och gravida.
Världens viktigaste uppdrag - YouTube Länk till annan webbplats.
Barn och unga om föräldraskapsstöd - YouTube Länk till annan webbplats.
Mellanbarndomen, det vill säga levnadsåren 7 – 12, är ett viktigt utvecklingsskede för alla barn. Här är fysisk tillväxt, motorisk utveckling och hjärnans mognad som gör det möjligt att utveckla många nya färdigheter. Du som förälder har en viktig roll för ditt barns utveckling, här nedan finns ett urval av stöd och funktioner som vänder sig till dig som har barn i 7-12 år.
Skolan och elevhälsan har tillsammans med vårdnadshavare ett gemensamt ansvar att skapa optimala förutsättningar för barns och ungdomars utveckling och lärande. Alla som arbetar i skola och inom elevhälsan ska samarbeta med såväl elever som vårdnadshavare med syfte att utveckla skolans innehåll och verksamhet.
Därmed kan skolans och elevhälsans föräldrastödjande arbete anses vara att samverka och samarbeta med föräldrar.
Andra viktiga samverkanspartner är exempelvis barnhälsovården (BVC), socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och ungdomsmottagningen.
Det är viktigt att barn och unga har en meningsfull fritid både för den psykiska och fysiska hälsan. I Skara kommun har vi ett stort urval av aktiviter som vänder sig till barn och unga. Läs om Skaras olika verksamheter på respektive webbplats nedan samt följ gärna deras instagramkonton för senaste nytt.
Meningsfull fritid
Biblioteket
Instagram.com/skarabibliotek
Bokäventyret Länk till annan webbplats.
Instagram.com/bokaventyret
Carlies teater Länk till annan webbplats.
instagram.com/charliesteater
Stureplan - ungdomens hus
Instagram.com/stureplan_skara
Vilans fritidsområde
Instagram.com/vilansfritidsomrade
Att vara förälder är inte alltid lätt. Vill du utvecklas i din föräldraroll och förebygga framtida problem, tjat och konflikter? Träffarna vänder sig till föräldrar med barn i åldern 3–12 år. ABC-programmet består av fyra gruppträffar och en återträff. Vi tar del av både forskning och varandras erfarenheter. Anmälan sker till Familjecentralen på telefonnummer: 0511-328 90, 072-160 31 12
Mer information hittar du på Skara kommuns Familjecentral under verksamheter:
ABC- Familjecentralen - Skara kommun
I Skara kommun erbjuds du som förälder föräldrastödsutbildningen - Komet. Utbildningen riktar sig till föräldrar med barn i åldern 3 – 11 år som har mycket bråk och konflikter med sina barn. Kursen syftar till att förbättra kommunikationen mellan föräldrar och barn och minska konflikter inom familjen.
En kurs som vänder sig till dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0-18 år och som vill veta mer om det svenska samhället.
Vid fem tillfällen i 2,5 timme får du träffa andra föräldrar i grupp och samtala utifrån olika teman. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare och varje grupp har 10–15 deltagare. Kursen arrangeras av Familecentralen.
FÖS -föräldraskap i Sverige - Skara kommun
Marte Meo-metoden riktar sig till föräldrar, lärare och vårdare som vill förbättra samspelet med barn i åldern 0–18 år som de ansvarar för.
Syftet med metoden är att hjälpa dig som förälder att se behov och resurser hos ditt barn samt skapa de egna möjligheterna att svara utvecklingsfrämjande på barnets behov. Deltagaren filmar korta sekvenser och analyserar vad i kommunikationen som leder till en positiv utveckling.
Här kan du få hjälp om ditt barn mår dåligt med allt från övervikt, nedstämdhet, funktionsvariationer till depression och självskadebeteende. Vill du få reda på mer om BUP gå in på BUP-mottagningen (VGR)
Vill du och ditt barn komma i kontakt med BUP gå lättaste via er vårdcentral. Ni kan också ringa själva deras telefonrådgivning på telefon 010-473 92 25 om du har svårt att själv avgöra om det är vi på BUP eller din vårdcentral som är bäst lämpad att hjälpa dig.
Skara kommuns anhörigstöd finns för dig som är anhörig vare sig om du är förälder, vårdnadshavare, barn eller kanske nära vän. Stödet är en service till alla medborgare i Skara kommun och är kostnadsfritt.
I dagsläget erbjuder Anhörigstöd stöd till föräldrar i form av samtal, information och vägledning när det gäller psykisk ohälsa, neuropsykiatriskt funktionsnedsättning, sjukdom eller missbruk utifrån anhörigperspektivet.
Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. Socialtjänsten ska dels arbeta uppsökande och förebyggande, dels utreda barns behov av skydd eller stöd vid misstanke om att barnet far illa. Behovsanpassat föräldrastöd med barnets bästa som ledstjärna, utgör en central del i socialtjänstens insatser.
Socialtjänstlagen bygger på frivillighet och betonar särskilt ett nära samarbete med hemmet.
Principen om barnets bästa innebär att varje beslut inom socialtjänsten som rör ett barn måste grunda sig på en bedömning om vad som är bäst för barnet. Den grundläggande principen är att barnets föräldrar är de som bäst kan företräda barnets intressen. När denna grundläggande princip ifrågasätts behöver olika förslag till lösningar utifrån barnets bästa analyseras och vägas mot varandra. Bedömningen ska redovisas, motiveras och ligga till grund för fortsatta beslut.
Läs mer om socialtjänstens olika verksamheter:
Barn, unga och familj - Skara kommun
Skara kommun erbjuder en råd och stödfunktion till alla föräldrar. Där kan du bland annat få råd och stöd i:
Våra familjebehandlare kan hjälpa dig med råd och stöd, och är öppet för alla. Du behöver inget särskilt beslut eller någon remiss för att ta kontakt med dom.
Telefontiden är onsdagar klockan 09.00–10.00. Familjebehandlarna når du genom växeln på telefon 0511-320 00.
Läs mer om vår familjebehandling här: Familjebehandlare
På rehabmottagningen kan föräldrar få stöd, råd och behandling till sina barn vid olika besvär.
De träffar bland annat:
På Närhälsan Skara rehabmottagning arbetar arbetsterapeuter och fysioterapeuter som fördjupat sina kunskaper inom rehabilitering för barn i alla åldrar.
Närhälsan Skara rehabmottaging Länk till annan webbplats.T
Telefon 0511 - 30650
Föräldrastöd och information till blivande föräldrar - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.
Tips, råd och handböcker för föräldrar - Rädda Barnen (raddabarnen.se) Länk till annan webbplats.
Du spelar roll - Uddevalla - YouTube Länk till annan webbplats.
Världens viktigaste uppdrag - YouTube Länk till annan webbplats.
Barn och unga om föräldraskapsstöd - YouTube Länk till annan webbplats.
Spel och skärmtid, 8-12 sv. text on Vimeo Länk till annan webbplats.
När ditt barn går över till tonåren börjar den att börja bli vuxen. Du är fortfarande viktig för ditt barn och utvecklingen sker tillsammans med dig. Det betyder bland annat att du behöver vara aktiv och intresserad av den värld som tonåringen lever i.
Du som förälder behöver ge trygghet och känslomässig närhet, även fast relationen förändras när din tonåring blir mer självständig. Du behöver mer finnas där som ett stöd när din ungdom själv behöver det.
Tonåringen kan behöva öka avståndet till dig som förälder för sin egen frigörelse men närmar sig ofta dig igen mot slutet av tonåren.
Skolan och elevhälsan har tillsammans med vårdnadshavare ett gemensamt ansvar att skapa optimala förutsättningar för barns och ungdomars utveckling och lärande. Alla som arbetar i skola och inom elevhälsan ska samarbeta med såväl elever som vårdnadshavare med syfte att utveckla skolans innehåll och verksamhet.
Därmed kan skolans och elevhälsans föräldrastödjande arbete anses vara att samverka och samarbeta med föräldrar.
Andra viktiga samverkanspartner är exempelvis barnhälsovården (BVC), socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och ungdomsmottagningen.
Det är viktigt att barn och unga har en meningsfull fritid både för den psykiska och fysiska hälsan. I Skara kommun har vi ett stort urval av aktiviter som vänder sig till barn och unga. Läs om Skaras olika verksamheter på respektive webbplats nedan samt följ gärna deras instagramkonton för senaste nytt.
Biblioteket
Instagram.com/skarabibliotek
Carlies teater Länk till annan webbplats.
Instagram.com/charliesteater
Stureplan - ungdomens hus
Instagram.com/stureplan_skara
Vilans fritidsområde
Instagram.com/vilansfritidsomrade
I Skara kommun erbjuds du som förälder föräldrastödsutbildningen - Komet. Utbildningen riktar sig till dig som är förälder till ungdomar i åldern 12 – 18 år och som har mycket bråk och konflikter med sina barn. Kursen syftar till att förbättra kommunikationen mellan föräldrar och ungdom och minska konflikter inom familjen.
En kurs som vänder sig till dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0-18 år och som vill veta mer om det svenska samhället.
Vid fem tillfällen i 2,5 timme får du träffa andra föräldrar i grupp och samtala utifrån olika teman. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare och varje grupp har 10–15 deltagare. Kursen arrangeras av Familecentralen.
FÖS -föräldraskap i Sverige - Skara kommun
Marte Meo-metoden riktar sig till föräldrar, lärare och vårdare som vill förbättra samspelet med barn i åldern 0–18 år som de ansvarar för.
Syftet med metoden är att hjälpa dig som förälder att se behov och resurser hos ditt barn samt skapa de egna möjligheterna att svara utvecklingsfrämjande utifrån barnets behov. Deltagaren filmar korta sekvenser och analyserar vad i kommunikationen som leder till en positiv utveckling.
Här kan du få hjälp om ditt barn mår dåligt med allt från övervikt, nedstämdhet, funktionsvariationer till depression och självskadebeteende. Vill du få reda på mer om BUP gå in på BUP-mottagningen (VGR)
Vill du eller ditt barn komma i kontakt med BUP gå lättaste via er vårdcentral. Ni kan också ringa själva deras telefonrådgivning på telefon 010-473 92 25 om du har svårt att själv avgöra om det är vi på BUP eller din vårdcentral som är bäst lämpad att hjälpa dig.
Skara kommuns anhörigstöd finns för dig som är anhörig vare sig om du är förälder, vårdnadshavare, barn eller kanske nära vän. Stödet är en service till alla medborgare i Skara kommun och är kostnadsfritt.
I dagsläget erbjuder Anhörigstöd stöd till föräldrar i form av samtal, information och vägledning när det gäller psykisk ohälsa, neuropsykiatriskt funktionsnedsättning, sjukdom eller missbruk utifrån anhörigperspektivet.
Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. Socialtjänsten ska dels arbeta uppsökande och förebyggande, dels utreda barns behov av skydd eller stöd vid misstanke om att barnet far illa. Behovsanpassat föräldrastöd med barnets bästa som ledstjärna, utgör en central del i socialtjänstens insatser.
Socialtjänstlagen bygger på frivillighet och betonar särskilt ett nära samarbete med hemmet.
Principen om barnets bästa innebär att varje beslut inom socialtjänsten som rör ett barn måste grunda sig på en bedömning om vad som är bäst för barnet. Den grundläggande principen är att barnets föräldrar är de som bäst kan företräda barnets intressen. När denna grundläggande princip ifrågasätts behöver olika förslag till lösningar utifrån barnets bästa analyseras och vägas mot varandra. Bedömningen ska redovisas, motiveras och ligga till grund för fortsatta beslut.
Läs mer om socialtjänstens olika verksamheter här: Barn, unga och familj - Skara kommun
Skara kommun erbjuder en råd och stödfunktion till alla föräldrar. Här kan du bland annat få råd och stöd i:
Våra familjebehandlare kan hjälpa dig med råd och stöd, och är öppet för alla. Du behöver inget särskilt beslut eller någon remiss för att ta kontakt med dom.
Telefontiden är onsdagar klockan 09.00–10.00. Familjebehandlarna når du genom växeln på telefon 0511-320 00.
Läs mer om vår familjebehandling här:Familjebehandlare
På rehabmottagningen kan föräldrar få stöd, råd och behandling till sina barn vid olika besvär.
De träffar bland annat:
På Närhälsan Skara rehabmottagning arbetar arbetsterapeuter och fysioterapeuter som fördjupat sina kunskaper inom rehabilitering för barn i alla åldrar.
Närhälsan Skara rehabmottaging Länk till annan webbplats.
Telefon 0511 - 30650
Föräldrastöd och information till blivande föräldrar - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.
Tips, råd och handböcker för föräldrar - Rädda Barnen (raddabarnen.se) Länk till annan webbplats.
Du spelar roll - Uddevalla - YouTube Länk till annan webbplats.
Världens viktigaste uppdrag - YouTube Länk till annan webbplats.
Barn och unga om föräldraskapsstöd - YouTube Länk till annan webbplats.
Spel och skärmtid, 8-12 sv. text on Vimeo Länk till annan webbplats.
Denna sida uppdaterades
Kontakt
barnomsorg@edu.skara.se
Telefon 0511-320 16
Måndag-torsdag
klockan 8.00-12.00
Besöksadress
Södra Kyrkogatan 2
Postadress
Skara kommun
Barn & utbildning
532 88 Skara
Skara kommun
Södra Kyrkogatan 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se
Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Du kan välja att godkänna alla kakor, eller gå in på "inställningar" och välja vilken typ av kakor du vill godkänna.