< >

Estetiska programmet (ES)

Inriktningar: Dans, Teater

Vill du skaffa dig modern och högklassig kompetens och behörighet till uni­versitet och högskola samtidigt som du får utveckla dig själv, din talang och ditt självförtroende genom att skapa och uppleva massor med teater och dans? Då är det Estetiska programmet absolut valet för dig!

Estetiska programmet är ett högsko­leförberedande program som öppnar dörrarna till alla humanistiska och sam­hällsvetenskapliga utbildningar på uni­versitet och högskola. Exempel på yrken som många väljer att utbilda sig till efter att ha gått det estetiska programmet är till exem­pel jurist, psykolog, lärare, polis, statsve­tare eller journalist.

Du kan naturligtvis också söka till dans-och teaterhögskolorna! Elever från det estetiska programmet i Skara har kom­mit in på teaterhögskolorna i konkurrens med hundratals sökande, och många av våra danselever har kommit in på dans­högskolor i Sverige och utomlands.

Möjligheternas program

Skulle du kunna tänka dig att arbeta eller studera utomlands? På estetiska programmet har du möjlighet att läsa moderna språk och skaffa dig maximalt med meritpoäng. 

På det estetiska programmet har vi de senaste åren också haft möjlighet att åka till London med våra årskurs tre-elever som har haft workshops med skådespe­lare från The Globe Theatre Company eller tagit yrkesdansklasser.

Fokus för de teoretiska studierna på det estetiska programmet ligger på humanis­tiska och samhällsvetenskapliga ämnen som historia, samhällskun­skap, religion och språk. Att ta ansvar för sitt arbete, hantera och värdera stora mängder information, belysa frågor ur olika perspektiv, hantera digitala verk­tyg och medier samt ha möjlighet att bredda och specialisera sitt kunnande är viktigt på det estetiska programmet som förberedelse för vetenskapliga och konstnärliga högskolestudier.

Matematik och naturkunskap ingår i programmet och bidrar till att ge dig bred behörighet till högskolan. För den teknikintresserade finns det även gott om möjligheter att fördjupa sig i bildre­digering och datastyrd ljusteknik.

Dans

Inriktningen Dans på det estetiska programmet ger dig förkunskaper till att söka vidare till danshögskolorna. Vi kräver stort engagemang i utbyte mot tre roliga och händelserika år. Dansträ­ningen utgår från jazzdans, streetdance, modern dans och klassisk balett. Du får prova på funk, salsa, stepp, afro med mera. Du kommer även att få arbeta med improvisation och egen koreografi. Våra lärare har mångårig professionell bakgrund som dansare, koreografer och pedagoger.

Programmet ger dig bred behörighet till högskolan.

Teater

Vi fokuserar på modern, fysisk teater där vi har improvisationen som en grundsten. Grundläggande skådespelarträning varvas med utbild­ning inom kostym, smink, ljus­teknik, scenografi med mera. Stagefigh­ting, drömimprovisation, akrobatik och clowneri är andra uppgifter du kommer att prova på. Vårt lärarteam har bred och mångårig erfarenhet inom professionell teater, som skådespelare, regissörer och pedagoger.

Alla elever får flera gånger under sin studietid vara med i de proffsiga före­ställningar som blivit vårt kännetecken, och som lockar publik i tusental till hela Skara. Varmt välkommen att söka Skaraborgs största estetiska program med inriktningarna Dans och Teater – ta chansen att uppfylla dina drömmar!

Välkommen att kontakta programansva­rig om du vill veta mer om programmet och/eller komma på ett studiebesök.

Poängplan 2020

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5

Engelska 6

Historia 1b

Historia 2b - kultur

Idrott och hälsa 1

Matematik 1b

Naturkunskap 1b

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1b

Svenska 1

Svenska 2

Svenska 3

Gymnasiearbete

Individuellt val

Programgemensamma ämnen

Estetisk kommunikation 1

Konstarterna och samhället

Inriktning, Dans

Inriktning, Teater

Dansgestaltning 1

Scenisk gestaltning 1

Dansteknik 1

Scenisk gestaltning 2

Dansteknik 2

Scenisk gestaltning 3

Dansteori

TeaterteoriProgramfördjupning, Dans

Programfördjupning, Teater

Dansgestaltning 2

Estetisk kommunikation 2

Estetisk kommunikation 2

Estetisk kommunikation 3

Estetisk kommunikation 3

Matematik 2b eller Skapande verksamhet

Matematik 2b eller Skapande verksamhet

Sceniskt karaktärsarbete

Denna sida uppdaterades 2020-05-20

Dela: