Skara är en kulturell hotspot. Det visar en kartläggning av Skaraborg, som genomfördes av en italiensk forskare på uppdrag av Skaraborgs kommunalförbund. Skara Skolscen har en självklar roll i stadens kulturella utbud. (Foto: Robert Pukitis)

Flera skådespelare från Skara skolscen.

Det som utmärker Skolscen är att alltid se till kollektiva skapandet. Det som teater handlar om. (Foto: Simon Olsson)

< >

En liten jätte i svensk teater

Rikard Wolff, Marie Richardson, Noomi Rapace och Adam Lundgren har en sak gemensamt, utöver skådespelaryrket. Alla fyra började sin bana på Skara Skolscen.

– De större städerna är förstås en stor rekryteringsbas för blivande skådespelare och det är jättebra. Men vi är samtidigt stolta över att många ungdomar väljer att släppa Stockholm, Göteborg och andra stora städer för att starta sina teaterstudier här på Skara Skolscen, säger skolchefen Leif Carlsson.

Skara Skolscen är sedan decennier ett starkt varumärke i teatersverige. Det hela började 1962, efter att teatermannen Carl Erik Proft inspirerats under en resa till Strasbourg och teaterskolan Centre Dramatique de l’Est.

– Han såg behovet av en förberedande teaterutbildning, innan man sökte till Scen-skolan i Stockholm eller andra statliga högskolor. Det handlade då som nu, både om att testa – kan jag och vill jag – och om att få förutsättningar att klara utbildningen vid högskolan, förklarar Leif Carlsson.

Upplägget i Skara har varierat över tid men grundkonceptet gäller fortfarande. Ett litet antal elever ger större resultat per elev. Att nästan 400 av skolans tidigare elever fortsatt med teater som yrke visar på hållbarheten i Carl Erik Profts grundidé.

– Vi har alltid två grupper om 12 elever, totalt 24 platser och det är i stort sett alltid fullt. Vid den senaste antagningen var det sex sökande per utbildningsplats. Eleverna kommer från hela landet och är oerhört dedikerade.

De som blir antagna efter en tuff audition har verkligen bestämt sig för att lyckas. Det gör att nästan ingen slutar, trots en både fysiskt och psykiskt påfrestande utbildning.

Idag är Skara Skolscen under treterminersutbildning inom yrkeshögskolan. Det vill säga med samma upplägg som Calle Flygare och ett par andra teaterskolor har.

– Det som utmärker oss är att vi alltid ser till kollektivet. Våra elever får testa många oerhört avancerade roller och texter. Då är det viktigt att de känner sig säkra och trygga i gruppen. Det handlar alltså inte om att drilla fram enskilda stjärnor, verkligen inte. Vi har visserligen mycket individuell undervisning, men alltid utifrån vad som behövs i det kollektiva skapandet. Det som teater handlar om.

Text: Per-Åke Hultberg


  • Skara Skolscen drivs idag som en stiftelse med Skara kommun och Västra Götalandsregionen som ägare.
  • Själva utbildningen – yrkeshögskola under tre terminer – sker sedan 2012 i Folkuniversitetet Länk till annan webbplats.s
  • I januari 2018 flyttade Skara Skolscen till nya lokaler i Skara.

Denna sida uppdaterades