< >

Våra tätorter

Bild över Varnhem. Fotograf: Janne Andersson

Ardala 

Sex kilometer väster om Skara, intill E20, ligger Ardala. I det lilla samhället bor omkring 700 personer. Här finns förskola och skola med årskurs 1-6. I samhället finns en pizzeria, frisör och sommartid är utomhusbadet en välbesökt plats. Mellan Ardala och Skara finns cykelväg för den som föredrar cykel som färdmedel.

I Ardala har kommunen flera byggklara villatomter.

Axvall

Skaras näst största tätort ligger åtta kilometer öster om Skara och här bor omkring 1100 personer.

Axvall ligger nära riksväg 49 och har bra pendlingsmöjligheter med kollektivtrafik till både Skara, Skövde och Lidköping. Dessutom finns cykelväg mellan Axvall och Skara.

I samhället finns bland annat livsmedelsbutik, pizzeria, belysningsaffär, bensinmack och frisör. På heden anordnas också den traditionella Axevalla marknad flera gånger om året. Några kilometer norr om samhället ligger Skara sommarland och Axevalla travbana. Vingsjön och dess badplats är en liten oas och många besöker även naturreservatet Vingängen som har ett belyst motionsspår.

Valleskolan ligger i Axvall och här finns förskola och årskurs 1-6. På skolan går cirka 170 elever. På orten finns även en folkhögskola.

I Axvall finns flera olika typer av boenden. Villor, hyreshus och radhus. Utmed huvudgatan ligger också ett servicehus med äldreboende. I samhället finns ett flertal lediga villatomter, några har sjöutsikt.

Eggby

Nordost om Skara ligger Eggby. Mitt i byn ligger Vallegården, en bygdegård där det ofta är olika aktiviteter såsom loppmarknader eller filmkvällar. På den lilla orten finns vandrarhem, bilverkstad och en förskola. När det gäller skola finns det både i närliggande Axvall och Varnhem. I Eggby bor drygt 230 personer.

Från Eggby har man nära till olika sjöar och i området finns många fina vandringsleder. Från Eggby är det också nära till elljusspåret i Istrum.

Varnhem

Historien är alltid nära i Varnhem och ger karatär åt samhället. Ett stenkast från den imponerande klosterkyrkan upptäcktes vid utgrävningar 2005 en av de äldsta stenkyrkorna i Sverige. Handlingen i böckerna och filmerna om Jan Guillous fiktiva tempelriddare Arn utspelar sig delvis vid klosterkyrkan i Varnhem. Klosterområdet med kyrkan är i dag ett välkänt turistmål och sommartid finns här även ett café.

I Varnhem bor i dag drygt 700 personer och orten ligger 13 kilometer öster om Skara. Läget nära riksväg 49 erbjuder pendlingsmöjligheter och bra bussförbindelser. På Varnhemskolan finns förskola och klasser i årskurs 1-6. 

I Varnhem finns främst fristående villor, men även radhus. Planer finns på att bygga några lägre hyreshus för att tillgodose efterfrågan på lägenheter på orten. Närheten till den vackra naturen och Hornborgasjön är betydelsefull. 

Denna sida uppdaterades

Dela: