< >


Gratis energi som aldrig tar slut

Visste du att man kan ”skörda” lika mycket solenergi i Sverige som i norra Tyskland?

Varför har vi då inte lika mycket solceller här som de har? En anledning kan vara att det varit krångliga regler och att folk inte tror att det är lönsamt. Lönsamheten hänger på vilket elpris man har, både för köpt el och priset man får för sitt överskott. I slutändan är alltid elen från dina solceller billigare än den du köper in – och under väldigt lång tid.

Solcellerna har även sjunkit i pris på senare tid, mycket tack vare den tyska marknaden där den stora utbyggnaden har pressat priserna på världsmarknaden. Taket behöver heller inte ligga i perfekt söderläge, öst- eller västläge ger en bra matchning mot elkonsumtionen som brukar vara större morgon och kväll. Har man problem med tidvis skuggning kan man lösa det med hjälp av teknik i växelriktaren.

En solcellsanläggning fungerar i 30 år eller mer och under den tiden kan elbolagen höja elpriset många gånger, men elen från dina solceller har fortfarande samma låga pris. Den el man inte använder själv sommartid får man bra betalt för så man behöver inte använda allt själv. Elen går ut på elnätet och kommer de närmaste grannarna tillgodo så vissa tider får de ”härproducerad” el. Allt det krångliga pappersarbetet kan man låta solcellsinstallatören ta hand om. Det är alltid bra att ta in flera offerter så man får bästa pris. Jämför offerterna noga och se vad som ingår.

Det kan vara bra att söka investeringsstöd så tidigt som möjligt då det tar cirka 18 månader att få besked om utbetalning. Investeringsstödet är på 20% av total investering för privatpersoner och 35% för företag och bostadsrättsföreningar. Ansökan kostar ingenting och jag kan hjälpa till med att fylla i ansökan.

I början av september ska vi energi- och klimatrådgivare i västra Skaraborg, Thomas Skagenborg, Hugo Franzen och Sara Vallgren Klang genomföra tre studiebesök på solcellsanläggningar med efterföljande föreläsningar. Det gör vi för att du som är intresserad ska kunna lära dig mer om solenergi och hur man kan kombinera detta med en egen elbil och ett batterilager. Man kan gå enbart på studiebesöket eller föreläsningen men är givetvis välkommen till båda.

Lär dig mer om solel

Föreläsningarna och studiebesöken är på följande platser:

Lidköping 4/9

  • Studiebesök solceller 17:30 - 18:15 Vänermuseet.
  • Föreläsning 18:30 - 20:00 Vänermuseet

Grästorp 6/9

  • Studiebesök solceller 17:30 - 18:15 Södergatan 69
  • Föreläsning 19:00 - 20:30 Kulturhuset

Götene 6/9

  • Studiebesök solceller 17:30 - 18:15 Sandbäcksgatan 8
  • Föreläsning 18:30 - 20:00 Centrumhuset, Götenesalen

Skara 11/9

Minimässa i Jung

Lördagen den 9 september kl. 9.30- 14.00 arrangerar vi sedan en minimässa med utställare av solceller, batterilager och olika eldrivna fordon vid Haralds i Jung. Här finns länets enda snabbladdare för Teslabilar men även en vanlig snabbladdare för övriga bilmodeller.

Vi är stolta att kunna presentera eldrivna motorcyklar med ”Teslaprestanda” som visas upp av MC- konsult. Man kan även åka med i Taxi Varas snabba Tesla och se hur ett mobilt solcellssystem för hus utan elanslutning, off- grid, är uppbyggt.

Thomas Skagenborg
Energi- och klimatrådgivare
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades