< > 

Nu byggs ett nytt utegym i Petersburg

Nu är det äntligen dags för det nya utegymmet i Petersburg att monteras och färdigställas. Under sensommaren har platsen förberetts, träd har tagits ner och cykelslingan har fått en ny startsträcka. Ny belysning har också kommit på plats och den kommer att vara tänd samtidigt som övrig belysning i motionsspåret.

Petersburg blir en perfekt placering då många motionärer redan besöker platsen för en löp- eller cykeltur i de olika spåren. Ytan som idag är förberedd för gymmet ligger nära parkering, toalett och omklädningsrum (”tagg” till omklädningsrum med dusch och bastu köps på Vilanbadet, själva utegymmet är såklart gratis) Med mycket folk i rörelse ökar tryggheten och användarvänligheten.

Hinderbana

Utegymmet består av flera olika moment och styrkeövningar och det ska bland annat bli en del som är mer utformad som en hinderbana och går parallellt med motionsspåret. Detta för att det ska bli lätt att ta en liten avstickare in i hinderbanan och sedan fortsätta med sin löprunda. Under en del av hinderbanan kommer det vara ett underlag av fallskyddsbark, detta dämpar ett eventuellt fall och är ett miljövänligt material då det inte är en ändlig resurs.

Stretch och styrka

På övrig yta blir träningen mer styrke- och stretchbetonad. Både genom belastning av egen kroppsvikt och rörliga delar i stationerna. Tanken är att det ska finnas skyltar med beskrivningar av olika rörelser man kan utföra på de olika stationerna. I denna del av gymmet består underlaget, liksom motionsspåret, av stenmjöl. Tanken är att den fysiska tillgängligheten ska vara hög och det ska finnas en träningsmöjlighet för så många som möjligt av kommunens invånare. Det kommer också att finnas nya sittbänkar och här kommer det också att vara en öppen yta där exempelvis skolklasser och idrottsklubbar kan ha samling.

Det här har vi gjort tillsammans

Utegymmet har utformats i samråd mellan Service och teknik, Fritidsförvaltningen och berörda idrottsklubbar. Här har diskussionen gått kring att ytan ska vara både användbar och samtidigt passa in i omgivningen. Med detta i åtanke har vi använt oss av naturmaterial som passar bra på platsen.

Stina Ramsén, parkingenjör
Service & Teknik

 

Kommentarer
 1. Leif Grundström
  Hej!
  Jag har besökt Petersburg flera ggr efter ni byggt om och färdigställt utegymmet och hinderbanan.
  Allt har blivit jättefint och fräscht. Det jag dock saknar är möjligheten att variera belastningen på gymstationerna.

  I Umeå därifrån jag kommer har vi flera liknade utegym och med liknande stationer. Där har varje styrkestation en "låda" fastmonterad mellan skacklorna som man lyfter i. I den kan man läggar stenar av olika storlek, från ca 1 - 10 kg, som kommun kört dit för att få rätt belastning.
  Hoppas det går att ordna på Petersburgs nya, fina anläggning också så tror jag att ännu fler kommer att nyttja den.
  Vänliga hälsningar !
  Leif Grundström
  # 1
  tisdag, 3 juli kl. 18:46
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades