< >


Nytt mötesrum på stan

Det som tidigare var en icke-plats i gaturummet kommer att bli en öppen yta med sittplatser, cykelställ och cool rgb-belysning. Hötorgsplatsen är en länk i kedjan för att få staden att "hänga ihop" mellan Hötorget och Stationsplatsen.

Transformatorstationen är borta, buskagen likaså. Plötsligt öppnar sig en förvånansvärt stor yta som nu ska gestaltas så att den binder ihop Hötorget med Skaraborgsgatan. 

Behovet att flytta transformatorstationen har funnits en tid och tack vare en tillmötesgående fastighetsägare har Skara Energi kunnat uppföra en ny, modern station i närheten. Därefter vidtog arbetet med att återställa ytan där den gamla stationen varit nedgrävd i marken.

Smidigt arbete trots komplex miljö

Vid återställandet av markytan rådde speciella byggförutsättningar. Trafiken mitt i centrum, okända markförhållanden och en tusenårig kulturmiljö kunde inneburit förseningar av olika slag. Men arbetet har gått smidigt på alla sätt och tidsplanen för återställandet har hållits. Någon arkeologisk undersökning var inte aktuell eftersom platsen grävdes ut redan på 1960-talet. Inga föroreningar kunde heller konstateras i marken. Resultatet är att vi nu har fått en ny samlingsplats i stadsrummet som väntar på den sista finishingen.

- Det kommer att bli fantastiskt med den nya plattsättningen, en helt ny miljö, konstaterar Thomas Hassel, projektledare på Skara Energi.

Även miljön som ramar in gångvägen från Olins park har fått en snyggare och tryggare utformning med ett staket i svartsmide, något som ökar synbarheten väsentligt. Även mer belysning sätts upp.

Färgat ljus vid speciella tillfällen

Nu skapas också möjlighet till programmerbar belysning som kan förändra känslan på den nya platsen. Ljuset kan styras som normalt vitt ljus eller vilken färg som helst på rgb-skalan.

Det sista arbetet beräknas vara klart den 6 juli. Inga avstängningar är planerade för åtgärderna.

Helena Långström Schön
Kommunikatör

Kommentarer
  1. Det är bra att nya motesrum. Och viktigare är att områdets infrastruktur förbättras
    # 1
    tisdag, 25 februari kl. 13:15
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades