Vintercyklisterna 2018-2019

< >


Små förändringar i beteendet ger vinster

De kom i mål, vintercyklisterna! Vinterdäcken har åkt av och projektet vintercyklist är avslutat för den här gången. Deltagarna kan se tillbaka på en ganska mild vinter som ändå har inneburit nya vanor och tankesätt som har engagerat inte bara dem själva eller familjen utan ibland hela arbetsplatsen.

I regionens sammanställning av de deltagande kommunerna ligger Skara mycket väl till. Cyklisterna i Skara är de som har cyklat flest antal dagar och kommunen ligger även högt på cyklade kilometer. Detta gläder förstås kommunutvecklaren Malin Tell som har drivit projektet lokalt.

- Det har varit ett givande projekt med väldigt engagerade och drivna deltagare, konstaterar Malin Tell. 

Vid en avslutande träff i april hos en av projektets samarbetspartner delade deltagarna med sig av sin upplevelser och intryck. Även kommunens energi- och klimatrådgivare deltog och gav tips på hur man kan vara klimatsmart även i andra fall genom att resa kollektivt eller köra smartare med egen bil.

Årstidens växlingar en av upplevelserna

Förr cyklade de flesta på vintern och detta utan den vinterväghållning eller vinterutrustning som vi har tillgång till idag. Det som tidigare var självklart har nu blivit något som vi aktivt behöver tänka på. En av deltagarna konstaterar att man inte blir så väderberoende när man cyklar varje dag och blir mer accepterande till skiftande väderförhållanden. Andra framhåller det positiva i friheten att cykla och att faktiskt uppleva årstidernas växlingar. Det som överraskade mest var den ökade tryggheten deltagarna kände med vinterdäck på cykeln. Men också att de fyra månaderna gick snabbare än de hade föreställt sig.

- Vintern var inte så lång, ljuset kom tillbaka snabbt. Innan har jag har haft ett vinterdäck, men nu har jag två, säger Susanne Hermansson Cederin, som cyklar mycket landsväg och märker av skillnaden med de nya däcken.

Det är fler som har ändrat sitt beteende på olika sätt, till exempel satt på dubb på fler cyklar därhemma eller engagerat sina arbetskamrater och inspirerat till dem att cykla de också.

Säkerhet och samarbete

Det finns ett intresse bland människor för att skaffa vinterdäck och att cykla även på vintern. I projektet har Länsförsäkringar delat med sig av sin kunskap kring säkerhet men också av konkreta saker som utrusning som ska hjälpa cyklisterna att synas bättre eller förhindra cykelstölder. Ett exempel på innovation är det UF-företag i Lidköping som har uppfunnit gängor som gör att cykelhjulet inte kan tas av och stjälas.

Projektvinster

En deltagare konstaterar att han har sparat en hel tank i månaden på de korta resorna. Ur ett större perspektiv är det folkhälsoeffekter, miljövinster och input om trafikförhållanden som kan förbättra upplevelsen och säkerheten för cyklisterna.

- Vi har redan sökt pengar regionalt för en del trafiksäkerhetsåtgärder baserat på den input vi har fått från vinstercyklisterna, informerar Malin Tell.

Kommunen kan glädja sig åt den positiva uppslutningen bland deltagarna och vill också tacka för det goda samarbetet med våra lokala samarbetspartner Svahns Cykelaffär och Länsförsäkringar.

Helena Långström Schön
Kommunikatör

Vintercyklister 2018-2019
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades