< >


Återuppbyggnad av fasaden med kupol och stenbyten

- Ett spännande arbete på mellan 30 och 40 meters höjd…

Nu har sommar med semesterledighet passerat och vi går en spännande och intensiv höst till mötes i vårt renoveringsarbete. Sedan förgående blogginlägg i april har mycket hänt. Här kommer en beskrivning av vad som gjorts och kommer att göras framöver.

Maj

Smidesjärn runt tanken har kapats i delar och transporterats ner med bygghissen. På håll har man kunnat se att tornet sett lite smalare ut i sin profil genom det blå skyddsnätet. Inmätning och kontroll av smidet som startar med sin tillverkning. Det är många olika järnbitar som senare ska monteras på plats som ett stort mekano som ska passa ihop.Fasadarbete har arbetats med bortfräsning av gamla bruksfogar mellan stenarna som var i dåligt skick. De ersätts med nya så kallade ”pärlfogar”. Det har bytts cirka 1 500 meter fogar så det har varit ett drygt jobb när man är noggrann.

Invändigt har rivning av lös puts på väggarna och i fönstersmygar gjorts. Efter rengöring har ny puts sprutats på väggar och i fönstersmygar.

Juni och juli

Invändigt har putsarbete fortsatt och nya fönster har börjat monteras. De ersätter de gamla som har rostat sönder.

 

 

På fasaden har stenarbeten med sågning och bortbilning av trasiga fasadstenar pågått. Nya stenar sågas i mått och format på Thorsbergs stenhuggeri som ska monteras på plats med fogar så det ser ut som det gjort ursprungligen.

 

 


 

I höst

Nu i augusti och under hösten pågår stenarbete med lagning av stenkonservator eller byte av hela stenpartier på stenfasaden (nedre delen av tornet).

Smideskonstruktionen byggs ihop och bultas kors och tvärs som det sett ut tidigare på fasadkupolen.

Därefter kommer fasaden på kupolen putsas ut mellan järnen och detta återkommer vi med i senare blogginlägg.

Ett spännande arbete på mellan 30 och 40 meters höjd…

Mikael Leijon
Projektledare

Foto: Mikael Leijon

 

Läs mer

SkLT har skrivit ett par artiklar under våren Länk till annan webbplats.

 


 

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades