< >


Läge för en kombo på fredag?

Fredag är inte bara Alla Hjärtans dag, den sammanfaller också med Vintercyklingens dag. Varför inte göra en kombo? Ta en cykeltur med den som ditt hjärta klappar lite extra för. Eller cykla till jobb och fritidsaktiviteter, det kommer naturen att älska.

Det här är den mildaste vintern i mammaminne och väl det. I januari var det 10 grader över medeltemperaturen de senaste femtio åren, i vårt område. Samtidigt som det är skönt att slippa skotta och halka är det naturligtvis också en källa till oro. Att vi behöver se över vårt sätt att leva och transportera oss blir mer och mer uppenbart för de flesta. Det är också i det ljuset man kan se att vintercyklingen har fått ett stort uppsving de senaste åren.

Med milda vintrar, elcyklar och bilköer i rusningstrafik känner fler och fler att det går lättare att ta cykeln än bilen. I synnerhet i storstäderna och på kortare sträckor i stan förstås, men det finns de som väljer cykeln till jobbet även om det blir några mil i benen. Flera av våra vintercyklister jobbar i Skövde och cyklar hela vägen, eller cyklar till bussen för att pendla kollektivt.

Vintercyklingens dag – sätt Skara på kartan

I år är Sverige för första gång med i en satsning som startade i Canada för sju år sedan. Vintercyklingens dag sprider sig nu över jorden. I Sverige är det branschorganisationen Svensk Cykling som puffar för Vintercyklingens dag.

Våra vintercyklister har förbundit sig att cykla tre dagar i veckan och jag vet att flera av dem har anmält sig till Vintercyklingens dag. Men nu har även du en möjlighet att sätta Skara på kartan. Flera andra svenska städer är redan med och visst vore det kul att se Skara segla upp på listan? Anmäl dig via hemsidan vintercyklingensdag.selänk till annan webbplats

Vintercyklingens dag 2020

Tips för säker cykling

Även om vädret är osedvanligt varmt för februari är det ändå ganska mörkt och vill vi skicka med två tips som kan göra din cykling behagligare och säkrare: Ta på dig lager på lager och använd bra cykellampor!

Var också beredd på att vintern kan komma igen när man minst anar. Vi är beredda. Kommunen snöröjer alla cykelvägar när det kommit minst 3 cm snö samt halkbekämpar, dvs grusar cykelvägarna. Även cykelvägarna till Ardala, Axvall och Varnhem snöröjs. I Skara kommun finns mer än 9 mil cykelväg. Att belysa hela sträckorna är mycket dyrt och måste ställas mot andra satsningar i välfärden, därför har vi valt att inte satsa på det. Numera finns väldigt bra cykeltillbehör att köpa och med en pannlampa kommer du långt. Om du upptäcker något som är fel på cykelvägen kan du anmäla det till Skara kommun. 

Så, hur du än vill göra det, är du varmt välkommen att delta i Vintercyklingens dag på fredag. På ett eller flera hjul. Ensam eller tillsammans med någon ditt hjärta slår lite extra för.

Tips till dig som cyklar på vinternlänk till annan webbplats

Projektet vintercyklist - andra säsongen

Felanmälan

Helena Långström Schön
kommunikatör
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades

Dela: