< >


Mildaste vintern - så är det att vintercykla

Vissa vintrar kan vara svårare än andra. Man kan inte med bästa vilja i världen kalla den här vintern särskilt svår. Det har varit plusgrader över lag och januari var den varmaste månaden någonsin. Eller åtminstone så länge det funnits jämförbar statistik, det vill säga de senaste femtio åren.

När jag träffar vintercyklisterna Marita Winkvist och Anna-Lena Bonander har vi lyckats pricka in den första snöiga dagen på länge efter många vackra senvinterdagar som mer påminner om april.

Marita och Anna-Lena  jobbar båda två i vården, som sjuksköterska och som undersköterska. Inte konstigt då att de lyfter fram hälsoeffekterna när jag frågar dem vad som har varit bäst med att vintercykla. Frisk luft och motion morgon och kväll, det är en hälsofaktor att räkna med om man ska må bra. De 7 kilometerna per arbetsdag som det blir för dem båda är en bra grund i vardagen. Ibland blir det också cykel i jobbet.

- Det är ju inga avstånd direkt i staden, man korsar den rätt snabbt. Det är lätt och smidigt att cykla, och leta parkeringsplats behöver man ju inte göra, säger Marita.

- Det är mycket lättare att ta cykeln än man tror, även när det regnar eller blåser, säger Anna-Lena.

Fågelsång och knaster

En mild vinter kan ha andra utmaningar än snö och is. Då är det istället blåst, mörker och väta som du kan uppleva som en utmaning. Utan snö som lyser upp kan det bli svårt både att se och att synas. Marita och Anna-Lena har reflexvästar som lyser upp lite extra. Att se folk som går eller rastar hunden kan vara värre. Även att göra sig hörd kan ha sina svårigheter emellanåt.

- Många går i sin egen bubbla och kollar mobilen och dessutom har de hörlurar i öronen, säger Marita.

Annars är det hörselintrycken som dominerar när jag frågar vilka intryck de vill dela med sig av. Mycket fågelsång, mitt i vintern, blandat med knastret från dubbdäcken. Dubbdäcken hörs lite mer än vanliga däck och blir en mild förvarning för den som är ute och går innan ringklockan ljuder.

Bästa tipsen

Nu har vintercyklisterna varit igång i snart tre månader. Marita och Anna-Lena har samlat på sig lite cykeltips. Här är de två hetaste 

  • Ta cykeln före bilen när du kan. Det ger dig bra hälsoeffekter.
  • Dubbdäck är en bra investering. De ökar säkerheten även när det inte är snö och halka.

Helena Långström Schön
Kommunikatör


Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades

Dela: