< >

Märkning och information till dig som konsument

För att du som kund ska kunna välja mellan olika förpackade livsmedel finns det regler för hur de ska märkas med exempelvis ingrediensförteckning, vikt och bäst före-dag.

På vissa livsmedel, till exempel fisk, skaldjur, nötkött, fläskkött och fågel ska du kunna se vart produkten kommer ifrån. Märkningskravet gäller inte oförpackade livsmedel som säljs över disk, men du som kund ska alltid kunna fråga butikspersonalen om exempelvis innehåll och hållbarhet.

Om du har frågor eller saknar information på livsmedel du handlat i en butik så kontakta i första hand butiken eller den som tillverkat livsmedlet. På alla livsmedelsförpackningar som säljs ska det finnas en adress eller ett telefonnummer dit du kan vända dig. Misstänker du att märkningen på en produkt är felaktig, kontakta oss på miljöenheten.

Livsmedel som säljs förpackade märks antingen med bäst före-dag eller med sista förbrukningsdag. Ett livsmedel som märkts med bäst före-dag kan normalt hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. En produkt med utgången bäst före-dag får fortfarande säljas i butik.

Vissa mycket känsliga livsmedel, som färsk fisk, köttfärs och rå korv, märks med sista förbrukningsdag i stället för bäst före-dag. Kvaliteten på dessa livsmedel bedöms kunna försämras snabbt och du bör inte äta livsmedel som passerat sista förbrukningsdagen. Livsmedel får inte heller säljas efter att sista förbrukningsdagen har passerat.

När du går ut och äter ska menyn överensstämma med det som serveras. Om du till exempel beställer oxfilé, ska du kunna vara säker på att du inte serveras kött av sämre kvalitet. Vissa produkter, exempelvis fetaost, parmaskinka och parmesan har skyddade ursprungsbeteckningar. Det innebär att endast varor som uppfyller kraven på geografiskt ursprung och tillverkningsmetod får kallas för fetaost, parmaskinka respektive parmesan.

Om en restaurang serverar något annat än vad som står på menyn är det naturligtvis vilseledande för dig som gäst, och för en allergiker kan en felaktig meny dessutom innebära stora hälsorisker. En allergiker som inte tål komjölksprotein, men som kan äta får- och getmjölk, kan bli mycket dålig om han eller hon t.ex. serveras salladsost, gjord på komjölk, istället för fetaost.

Misstänker du att du blivit serverad en produkt eller maträtt som inte överensstämmer med menyn, kontakta oss på miljöenheten.

Märkningsuppgifter som enligt lagstiftningen krävs på en förpackning ska anges på svenska. Man får använda ett annat språk om stavningen endast obetydligt skiljer sig från svenska.

Märkningsuppgifter får anges på flera språk. Samtidigt gäller att uppgifterna ska vara lätta att förstå, väl synliga och klart läsbara.

Denna sida uppdaterades