Adress till stadshuset
Södra kyrkogatan 2
532 88, Skara
Öppettider & telefontider stadshuset
Måndag - torsdag
08:00-16:30
Fredag
08:00-16:00
Avvikande öppettider
Telefon
Telefon 0511-320 00
Fax
Faxnummer 0511-320 02
E-post
skara.kommun@skara.se
Du har rätt att få tolk om du behöver. Kontakta oss så att vi kan beställa tolk.
Skara kommun kontrollerar verksamheters miljöpåverkan utifrån gällande lagstiftning genom regelbundna inspektioner, så kallad tillsyn. Vid en tillsyn kontrollerar inspektören att du som verksamhetsutövare följer aktuella miljöregler.
Beroende på hur många djurenheter som finns i verksamheten sker en klassning för B, C, eller U-verksamhet. Mellanstora djurverksamheter med 100-399 djurenheter ska anmälas till kommunen.
Det krävs tillstånd av miljö- och byggnadsnämnden för att inom område med detaljplan eller områdesbestämmelse hålla:
Lantbruk med färre än 100 djurenheter, till exempel en mindre hästgård, klassas som en u-verksamhet. En u-verksamheter är inte anmälningspliktig, men kommunen kan ändå kräva åtgärder eller utredningar eftersom mindre lantbruk fortfarande omfattas av tillsynsplikt.
Mellanstora lantbruk ska anmälas till kommunen.
Ett lantbruk med minst 100 och högst 399 djurenheter klassas som c-verksamhet. En c-verksamhet är anmälningspliktig och behöver därför inkomma med en anmälan till kommunen.
Länk till blankett miljöfarlig verksamhet finns i informationsrutan på denna sida
Stora lantbruk behöver tillstånd från Länsstyrelsen.
Ett lantbruk med fler än 400 djurenheter klassas som en b-verksamhet och behöver tillstånd från Länsstyrelsen.
I Skara kommun sker miljötillsyn regelbundet på alla anmälnings- och tillståndspliktiga verksamheter. Vid en tillsyn kontrollerar en inspektör att du som verksamhetsutövare följer aktuella miljöregler utifrån gällande lagstiftning. Miljötillsyn av mindre lantbruk så kallade U-verksamheter sker utifrån klagomål och projekt.
Vid ett tillsynsbesök tittar inspektören på hur miljökraven uppfylls, till exempel hantering av kemikalier och lagring av gödsel. Vid en tillsyn ska dokumentation över exempelvis sprutjournal och växtodlingsplan finnas tillgänglig.
Inför ett tillsynsbesök blir verksamhetsutövaren kontaktad av en inspektör för tidsbokning. Tillsynsbesöken är oftast föranmälda men kan också vara oanmält vid exempelvis ett befogat klagomål.
Länk till broschyr "Information inför tillsynsbesök på ditt lantbruk Pdf, 969.3 kB."
Hur ofta vi besöker din verksamhet beror på bl.a. storleken på verksamheten och hur mycket avvikelser vi upptäcker vid en inspektion. De verksamheter som bedöms ha störst risker besöks oftare än de verksamheter som utgör mindre risk. För större lantbruk är det vanligast med en tillsyn varje eller vartannat år.
Verksamhetsutövaren behöver ha kännedom om de miljölagar och bestämmelser som gäller för lantbruk i kommunen. Du behöver också arbeta aktivt med att minska riskerna för en negativ miljöpåverkan. Inför ett tillsynsbesök behövs aktuell information om
Miljöenheten tar ut en avgift för att behandla anmälan samt för tillsynsbesök och handläggningstid. Tillsynsavgifter bestäms av gällande taxa. Beslutade av kommunfullmäktige.
Länk till sidan "Vad betalar jag för?"
Hela Skara kommun är klassat som nitratkänsligt område. Nitratkänsliga områden kräver särskild hänsyn vid lagring och spridning av stallgödsel för att minska näringsläckage till vattendrag, sjöar och hav.
Beroende på om ett avfall kan skada människors hälsa eller miljön, bedöms det som icke farligt- eller farligt avfall. Avfallet från verksamheten ska återanvändas eller återvinnas. Verksamheten bör också undersöka möjligheten att minska avfallsmängden som uppkommer. Det är verksamhetens ansvar att kontrollera att avfallet hamnar hos en mottagare som har tillstånd att ta emot det. Läs mer om verksamhetens avfall här: Verksamhetens avfall
Bekämpningsmedel är kemiska produkter som är avsedda att skydda mot att djur, växter eller mikroorganismer orsakar skada eller besvär för människors hälsa eller skada på egendom. Genom de egenskaperna kan medlen också vara skadliga för hälsa och miljö. Användning av bekämpningsmedel ska därför undvikas så långt som möjligt. Läs mer om bekämpningsmedel här: Bekämpningsmedel
Företag och verksamheter i Sverige använder stora mängder kemikalier. Du som hanterar kemiska produkter ska ha kunskap om produkterna och mycket information finns i produkternas säkerhetsdatablad (SDB). Läs mer om kemikalier här: Kemikalier
För att undvika läckage från cisterner som rymmer mer än 1 kubikmeter brandfarliga vätskor eller spilloljor måste de kontrolleras regelbundet. Enligt föreskrifter från Naturvårdsverket föreskrifter ska kopia på utförda kontroller, även periodiska kontroller som utförts skickas in till tillsynsmyndigheten. Det är också viktigt att den placeras så att den inte förorenar mark eller vatten om den trots allt skulle läcka. Läs mer om cisterner här: Cisterner
Alla som driver lantbruk, oavsett storlek, ska regelbundet kontrollera och planera åtgärder för att förebygga skadliga effekter på miljön. Det kallas att genomföra egenkontroll.
En egenkontroll innebär att du ska identifiera de områden i din verksamhet som har störst risker för miljöpåverkan och ta fram rutiner för att minska riskerna.
Du ska också följa upp hur rutinerna fungerar och fundera över hur de kan förbättras. Vid en tillsyn ska du kunna redogöra för vilka rutiner du har och hur din plan för förbättringsåtgärder ser ut.
Länkar: Egenkontroll enligt miljöbalken - Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Djurskyddskontroller utförs för att se till att du som lantbrukare följer djurskyddslagen och att djuren har det bra. Sedan 2009 utförs de av Länsstyrelsen och omfattas inte av miljöenhetens tillsyn.
Om du har frågor eller behöver vägledning är du välkommen att kontakta miljöenheten.
Denna sida uppdaterades
Kontakt
E-post
miljo@skara.se
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Madeleine Törnqvist
Telefon 0511-324 44
Miljöchef
Christina Marmolin
Telefon 0511-324 51
Skara kommun
Södra Kyrkogatan 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se
Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Du kan välja att godkänna alla kakor, eller gå in på "inställningar" och välja vilken typ av kakor du vill godkänna.