< >

Du är inte ensam

Råden från myndigheterna säger att vi bara ska träffa de absolut närmaste. Det gör att risken är extra stor att människor känner sig ensamma. Vi vet att människor behöver andra människor för att må bra.

På den här sidan hittar du tips på andra sätt att umgås. Och känner du dig själv ensam - sök kontakt med andra.

Gör saker du mår bra av varje dag.

Ta med kaffet ut

Bjud ut någon på en kopp varmt över staketet/ute på gården en liten stund. Håll avstånd. Alla tar med sig sin egen kopp. Håll er till begränsningen om fyra personer.

Prata gärna i telefon

Ring! Ägna en stund under julhelgerna åt att ringa eller göra videosamtal. Kanske till en släkting, vän eller granne. Ibland är det inte så viktigt vad som sägs, utan att bara få bekräftat att det finns människor som lyssnar.

Jourhavande att prata med

Det finns jourhavande medmänniskor om du behöver prata med någon. Det finns både jourhavande prästerlänk till annan webbplats och hos jourhavande medmänniskalänk till annan webbplats. Du kan också kontakta Brislänk till annan webbplats om du är barn eller ung. Fler kontaktvägar för dig som är ung.

Avbryt bråk

En mindre umgängeskrets kan betyda att människor blir mer isolerade, så även de som är utsatta för våld och kränkningar i hemmet. Hör du bråk - våga knacka på dörren. Det kan avbryta bråket. Är det pågående bråk och du är orolig ringer du 112. Är du själv utsatt kan du kontakta exempelvis Kvinnofridslinjenlänk till annan webbplats eller Socialjouren. Här finns fler kontaktuppgifter om du behöver akut hjälp.

Kyrkan är öppen

Flera kyrkor är öppna så att du kan besöka den när det passar dig. Det finns även digitala evenemang från kyrkan som du kan delta i. Kolla kalendariet på svenskakyrkan.se/skaralänk till annan webbplats

Gör något du gillar

Gör något du mår bra av. Det kan vara att lyssna på musik, passa på att låna en e-bok eller ljudbok på biblioteket eller delta i ett digitalt event. Det kan också vara att gå ut i naturen eller äta något du gillar. I kommunen finns fem elljusspår, där möter man ofta andra som vill byta några ord på lite avstånd.

Är du van att ta hand om djur? Fråga någon i din närhet om du kan ta ut deras hund på promenad, rykta hästen eller kela med katten. Forskning visar att djur har en positiv inverkan på vårt mående.

Denna sida uppdaterades

Dela: