< >

Konsument - frågor och svar angående coronaviruset

Kan coronavirus smitta via de livsmedel jag köper i matbutiker eller via internet?

Nej. Man blir inte sjuk om man äter livsmedel som det finns coronavirus på. Coronavirus smittar via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen.
Skydda dig och andra från smittspridning - Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats


Måste jag skölja frukt och grönsaker extra noga på grund av coronaviruset?

Nej. Du behöver inte skölja frukt eller grönsaker extra noga på grund av coronaviruset. Man blir inte sjuk om man äter livsmedel som det finns coronavirus på. Coronavirus smittar via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen.

Handtvätt med tvål och vatten är bästa försvaret mot spridning av olika typer av infektioner. De vanliga råden om hygien när man lagar mat är tillräckliga även nu i coronatider

Hygien - tillagning och förvaringlänk till annan webbplats

Ska jag tvätta händerna med tvål och vatten eller använda handsprit?

Handtvätt med tvål och vatten är bästa försvaret mot spridning av olika typer av infektioner. Tvätta händerna ofta och torka dem torra efteråt. Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit. Båda sätten gör att coronaviruset förlorar sin förmåga att smitta.

Kan jag bli smittad genom att ta i redskap som till exempel en salladstång eller en livsmedelsförpackning som en smittad person har rört vid?

Risken för att bli smittad med coronavirus genom så kallad indirekt kontaktsmitta som när man rör vid ytor eller redskap bedöms vara mycket liten. Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset genom att ta på ytor eller föremål där droppar med viruset finns.

För att ytor och föremål, som till exempel livsmedelsförpackningar och redskap, ska kunna överföra coronavirus måste först en sjuk person hosta eller nysa på ett föremål och en frisk person direkt därefter ta på samma föremål och på så vis få små droppar saliv eller snor på händerna. Om den friska personen sedan tar med handen mot mun, näsa eller ögon utan att ha tvättat händerna skulle hen kunna bli smittad. Men med den kunskap vi har i dag finns det alltså inte några rapporter om att personer smittats på detta sätt.

Hur ska jag hantera livsmedel hemma?

Rena händer och annan hygienisk hantering av maten är det viktigaste sättet att undgå en mängd sjukdomar som smittar via livsmedel.

Kan kosttillskott och andra livsmedel marknadsföras som skydd mot coronaviruset?

Marknadsföring av kosttillskott och andra livsmedel i läkemedelssyfte är absolut förbjudet. Det får inte påstås att ett livsmedel kan bota eller förhindra sjukdomar och därmed är det inte heller tillåtet att marknadsföra livsmedel för att bota eller förebygga coronaviruset.

Denna sida uppdaterades

Dela: