< >

Våldsbejakande extremism

Skara kommun har en handlingsplan som grund i arbetet mot våldsbejakande extremism. Vi kan också hjälpa dig som är orolig att någon som är ung håller på att bli radikaliserad.

Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som främjar våld för att uppnå ett ideologiskt mål.

Säkerhetspolisen bedömer idag att det finns tre våldsbejakande extremistiska miljöer i Sverige. Den autonoma miljön, vit makt-miljön och den extremistiska islamistiska miljön.

Den våldsbejakande extremismen kan ta sig olika uttryck. Från att på olika sätt stödja eller uppmana andra att utföra våldshandlingar och attentat, till att delta i finansiering, rekrytering, spridning av propaganda eller planering av olika våldshandlingar.

Är du orolig för någon?

Är det en person över 18 år så vänder du dig till polisen i första hand. Du når polisen på 114 14. Är situationen akut så ringer du 112.

Är det ett barn eller en ungdom du är orolig över vänder du dig till barn- och ungdomsenheten, myndighet på socialtjänsten. För att de ska kunna utföra sin uppgift att kunna förebygga, erbjuda stöd eller vidta andra åtgärder är det viktigt att enheten får kännedom om barn eller ungdomar som riskerar att fara illa. En anmälan om misstanke att ett barn eller ungdom kan ha involverats i våldsbejakande extremism kan komma från bland annat skolan, polisen, fritidsledare, hälso- och sjukvården eller allmänheten.

Du når barn- och ungdomsenheten på 0511- 325 30.

Det finns även en nationell stödtelefon där du kan få råd och stöd. Du ringer anonymt och det finns hjälp att få på olika språk.

Du når stödtelefonen på vardagar 09.00 till 15.00 på telefonnummer 020 - 100 200.

Mer information om våldsbejakande extremism

Om du upplevt, sett eller på annat sett kommit i kontakt med något du uppfattar ha koppling till våldsbejakande extremism är det viktigt att du agerar. Här finns information om vad du kan göra.

Polisen

Det är i första hand till polisen du ska vända dig gällande våldsbejakande extremism och radikalisering. Polisen är även intresserad av uppgifter om du sett rekryteringsmaterial eller liknande.
Telefonnummer: 114 14.

Kommunens barn- och ungdomsenhet, myndighet på socialtjänsten

Är du orolig för någon som är under 18 år bör du kontakta barn- och ungdomsenheten, myndighet på socialtjänsten.
Telefonnummer: 0511 - 325 30
Telefontid: Måndag - fredag 09.00-12.00, 13.00-16.00

Rädda barnens nationella stödtelefon om våldsbejakande extremism

Du kan få råd och stöd om du är orolig för någon närstående, samtalet syns inte på telefonräkningen, kostar inget och linjen finns på olika språk.
Telefonnummer: 020-100 200
Måndag-fredag 9-12 och 13-16, onsdagar 9-19.

Fryshuset

Fryshuset har två verksamheter som stöttar individer bort från våldsbejakande miljöer. Exit är inriktat på vit makt-miljön och Passus vänder sig till personer som vill lämna organiserade kriminella gäng. De arbetar även med en pilotberedskap kring personer som vill lämna våldsbejakande islamistisk extremism.
Telefonnummer: 08-691 76 00
Måndag-fredag 9-20.

Samtalskompassen

Samtalskompassen är ett utbildningsmaterial för dig som jobbar med unga. Materialet syftar till att förebygga radikalisering med hjälp av samtal.

CVE - Center mot våldsbejakande extremism

CVE har inrättats för att förstärka och få mer långsiktighet i de förebyggande insatserna mot våldsbejakande extremism.

Centrets stödfunktion nås på 08-527 44 290, klockan 9-15 helgfria vardagar. Den är till för yrkesverksamma, främst i kommuner och myndigheter på lokal nivå, som behöver stöd i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.

CVE:s stödtelefon för yrkesverksamma

Telefon: 08-527 44 290

Öppettider: Måndag-fredag 9.00 - 15.00 (helgfria vardagar)


Denna sida uppdaterades