Text

< >

Hänt i projektet

Här publicerar vi det som hände i projektet 2017-2019


Familjedag på Planteringen

Familjedag på Planteringen

Den 29 juli 2019 anordnades den sista aktiviteten med Språkvän och den blev mycket välbesökt! Över hundra personer deltog under dagen. På programmet stod bland annat fotboll, volleyboll och minigolf. Man kunde också gå tipspromenad, fika och lyssna till gruppen Ugarit som spelar arabisk musik.

Sommarfest med picknick

Sommarfest

Vi hade sommarfest söndagen den 1 juli. Underbart trevligt att så många kunde vara med. Vuxna som barn! Vi njöt av härligt sällskap, spel, fin musik och så underbart väder.

Grillfest vid odlingslotterna

Grillfest

Vi hade grillfest torsdagen den 29 juni. En härlig grilldag ute i den vackra naturen på odlingslotterna i Skaravallen. Härligt att plocka färska jordgubbar och se hur grönt och vackert allting har blivit runt omkring.

Föreläsning om munhälsa

Föreläsning om munhälsa

En tandhygienist från Falköping informerade den den 22 maj om munhälsa, skötsel av tänderna samt vilka tandvårdsstöd som finns.

IT-kurs

IT-Kurs

Lär dig office-paketet. En IT-kurs för nybörjare och erfarna som vill lära sig mer om office-paketet, hur man skaffar mailadress, med mera. Tillsammans med Vuxenskolan. Pågår under vinter 2017-2018.

 

Språkcafé på engelska på biblioteket

Afternoon Tea på biblioteket 

Afternoon tea på biblioteket hela hösten med Vuxenskolan och Svenska kyrkan. Vi fikar på engelskt vis samtididgt som vi lär oss om den brittiska kulturen. 

Första-hjälpen-kurs med Röda Korset

Röda korset har kurs i första-hjälpen

Röda korset-kurs i första hjälpen och hjärt- och lung räddning hos Vuxenskolan. Gratis kurs under hösten. Kom och lär dig livsavgörande agerande! Roligt och lärorikt på samma gång. 

Dagsutflykt till Botaniska trädgården i Göteborg

Dagsutflykt till Botaniska trädgården i Göteborg

Dagen bjöd på strålande sol och guidad tur i den fantastiska trädgården. Aktiviteten är en del i den gröna inriktningen projektet har med stadsnära odling. Tillsammans med Svenska kyrkan.

Grillkväll vid odlingslotterna

Grillkväll vid odlingslotterna

Fredagen den 11 augusti grillade vi för andra gången, med stor uppslutning och i strålande solsken. Skön stämning! Många passade också på att så, eller visa upp sina odlingdslotter. Och fler blev inspirerade att skaffa en. 

Kurs i löping i Petersburgs fritidsområde

Springkurs

På vår första springträff hade vi flera deltagare som aldrig hade sprungit innan. En del sprang och en del ville promenera i skogen. För de flesta var det första gången de besökte Petersburg. De som promenerade pratade om allt de såg i skogen och samtalade om livet i Skara. Många skratt och en hel del flås!

Grillkväll vid odlingslotterna

Grillkväll vid odlingslotterna

Den 1 augusti var det premiär för grillkvällarna som Språkvän anordnar. Fast det är redan folk i området som har upptäckt grillplatsen och grillat där, det gillar vi! Skara har fått en ny mötesplats.  

Avslutning på kermaikkursen på Vuxenskolan

Avslutning på keramikkursen

I augusti var det dags för avslutning på kursen som pågått under sommaren. Vi åt tårta och hade trevligt tillsammans.

Cricketmatch med etablerade svenskar och nyanlända

Cricket!

Cricket är inte en jättestor sport i Sverige, många av oss har aldrig spelat eller sett en match. Men många av våra nya svenskar vet - och kan spela. I maj och juni prövade vi på cricket och sedan var det match.

Kurs i hur man formar med lera på Vuxenskolan

Forma lera

Keramikkursen i samarbete med Vuxenskolan drog igång under sommaren. Kul att få testa kreativiteten och träffa trevliga människor.

Svenskar och nyanlända odlar tillsammans på odlingslotter vid Skaravallen

Odla vänner och växter på samma gång

Nu är odlingslotterna klara! Och grillplatsen. Bara att sätta igång att odla och trivas.

Nyanlända kvinnor lär sig cykla

Många vill lära sig cykla

Cykelprojektet rullarde igång i maj med god uppslutning. Nyanlända kvinnor ges möjlighet att lära sig att cykla. I kursen varvas både teori och praktik. Projektet är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Familjedag på Planteringen med minigolf

Upptäck Planteringen

Den 10 juni hade Sommargården Planteringen bullat upp med många programpunkter och aktiviteter.

Konstvernissage

Vernissage och samtal med Amnesty

23 maj anordnades vernissage på Bladhska galleriet. En kvinna från Afghanistan visade upp de teckningar hon gjort för att illustrera sitt liv i Afghanistan och hur kvinnor har det. Arrangemang tillsammans med Vuxenskolan.

Skogspromenad

Skogspromenad i Ljungstorp

Skogpromenad i strålande väder

Alla körsbärsträd stod i blom när vi vandrade i Valle den 20 maj. Med Ljungstorps bygdegårdsförening som guider vandrade vi upp till denna vackra utsiktsplats precis vid Billingens kant. Här fikade vi och lärde känna varandra bättre. Vi lärde oss också mera om naturen, om hur vitsippor ser ut och hur harsyra smakar. En underbar dag!

 

Astronomiföredrag på företaget AstroSweden

Gunnar Sporrong berättade om astronomi

Astronomikväll på AstroSweden

I Skara finns Skandinaviens största butik för optik - allt från mikroskåp, kikare och teleskop. Här samlades vi den 25 april för att lära oss mer om rymden. Astropedagogen Gunnnar Sporrong tog emot, visade runt och berättade sedan om vårt solsystem med alla dess planeter, månar och asteroider.

Svenska kyrkans musiker lär ut hur man sjunger i kör

Språkvänskör

Den 20 mars prövade vi att sjunga i kör - en ny upplevelse för många av oss!

Åsa Nyberg visade hur man värmer upp och sitter rätt så att rösten ljuder stark och klar. Roligt och lite svårt ibland med tungvrickningstexter och rörelser att komma ihåg. 

Men innan kvällen var till ända hade vi till och med lärt oss att sjunga i kanon - det var kanon!

Arrangemang på Västergötlands museum om kvinnors rättigheter

Av kvinna för kvinna

Den 11 mars var det en massa olika aktiviteter på Västergötlands museum, det kom hela 300 besökare. Evenemanget anordnades av museet, Vuxenskolan och andra föreningar. 

Föredrag om barns situation i krig och på flykt

Våra älskade barn

Den 22 februari var vi på ett föredrag som Studiefrämjandet hade anordnat. Det handlade om migration, flykt och asyl, med fokus på barnens situation.

Scouterna informerade om vad man gör som scout

Alltid redo

Den 11 februari träffades vi på Missionskyrkan, som bland annat visade sin scoutverksamhet. Fika, körsång och kluriga uppgifter att lösa.

Ambulanspersonal berättade om sitt jobb och sjukvården i Sverige

Ambulansen kommer

Den 31 januari fick vi möjlighet att träffa ambulanspersonal och få veta mer om svensk sjukvård. Vad innebär egenvård och när ska man ringa vårdcentralen och sjukvårdsupplysningen? Vi fick också pröva på hjärt-lungräddning och svara på kluriga frågor. Vet du hur många ambulanser det finns i Skaraborg?

Uppslutningen var bra, fikat gott och vi fick tillfälle att lära känna ännu fler språkvänner.

Badminton i Vilanhallen

Badminton

Den 28 februari kom det jättemycket folk som ville prova på badminton och vi hade en tränare där med oss också som visade hur man skulle göra. Aktivitet tillsammans med Sports for you.

Prova-på-sporter i Vilan hallen med Sports For You

Gruppträff i Vilanhallen

Den 29 november 2016 besökte vi Sports for you i Vilanhallen för att umgås och pröva på olika sporter.

Stor uppslutning på första träffen i Språkvänsprojektet

Stor uppslutning på första träffen!

Intresset för Språkvän har varit mycket stort redan på förhand och på första informationsträffen den 10 november 2016 kom mer än 90 personer. En bra start!

Denna sida uppdaterades

Dela: