Adress till stadshuset
Södra kyrkogatan 2
532 88, Skara
Öppettider & telefontider stadshuset
Måndag - torsdag
08:00-16:30
Fredag
08:00-16:00
Juni-augusti
Måndag-fredag
08:00-16:00
Avvikande öppettider 2022
Telefon
Telefon 0511-320 00
Fax
Faxnummer 0511-320 02
E-post
skara.kommun@skara.se
Du har rätt att få tolk om du behöver. Kontakta oss så att vi kan beställa tolk.
Du som livsmedelsföretagare är skyldig att upplysa den kommunala kontrollmyndigheten om vilka livsmedelsverksamheter som du ansvarar för, så att de kan registreras eller godkännas.
För att registrera en livsmedelsverksamhet görs anmälan till miljöenheten. Anmälan om registrering av livsmedelsverksamhet görs enklast via vår e-tjänst genom länken självservie eller blankett som du hittar under information. Verksamheten kan starta 14 dagar efter att vi fått in din anmälan. Om verksamheten inte har kommunalt vatten ska även dricksvattenanläggningen registreras. Alla verksamheter som säljer eller levererar livsmedel direkt till slutkonsument ska registreras, exempelvis:
Registreringen gäller bara för den som lämnat in anmälan. Det innebär att lokaler inte kan överlåtas. Om man vill ta över/köpa en verksamhet ska först den tidigare innehavaren anmäla att verksamheten har upphört och en ny anmälan om registrering ska lämnas in av den nya livsmedelsföretagaren.
När vi fått in din anmälan handlägger och registrerar vi den. Du får sedan en bekräftelse på att din livsmedelsverksamhet är registrerad hos oss. Några veckor efter att du startat kommer vi ut för att kontrollera att verksamheten uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Om verksamheten inte uppfyller kraven kan den, eller delar av den, förbjudas till dess att bristerna åtgärdats.
Registreringen för verksamheten är knutet till livsmedelsföretagaren och inte till lokalen.
För att registrera sig krävs att man fyller i en anmälan om livsmedelsanläggning och där beskriver den verksamhet som man planerar att starta. Anmälan ska lämnas in till miljöenheten senast två veckor innan verksamheten öppnar.
En kontroll av verksamheten kommer normalt att göras inom tre månader efter att verksamheten startat. Då kontrolleras att verksamheten uppfyller kraven i lagstiftningen. Vid kontrollen kontrolleras bland annat att lokalerna är lämpliga för den livsmedelshantering man har och att det finns rutiner för egenkontrollen
Vi gör en oanmäld eller föranmäld inspektion inom tre månader efter att verksamheten startat
Metoder och tekniker i lagstiftningen
När offentlig livsmedelskontroll ska utföras ska det ske med hjälp av lämpliga metoder och tekniker. Detta regleras i artikel 14 i förordning (EG) nr 625/2017.
Exempel på kontrollmetoder och tekniker:
Alla de här olika kontrollmetoderna syftar till att kontrollera att företagen följer den lagstiftning som finns inom livsmedelsområdet.
Miljöenheten kontrollerar att företagen tar sitt ansvar och att maten som säljs och produceras inom kommunen är säker.
Detta innebär att man gör besök, inspektioner, provtagning, kontroll av lokaler och verksamheter men även handläggning av anmälan om registrering, egenkontroll och mycket annat.
Denna sida uppdaterades
Kontakt
E-post
miljo.bygg@skara.se
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Livsmedel m m
Peter Johansson
Telefon 0511-321 63
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Livsmedel m m
Erika Dahlberg
Telefon 0511-321 54
Information
Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
Logiverksamhet för besöksnäring
Anmälan om registrering av livsmedelsverksamhet Länk till annan webbplats.
Driva livsmedelsföretag Pdf, 258.1 kB.
Allmänt om hygien Pdf, 589.5 kB.
Livsmedelshygien Pdf, 349.5 kB.
Rengöring av livsmedelslokaler Pdf, 246.2 kB.
Egenkontrollprogram Pdf, 625.3 kB.
Märkning av förpackade livsmedel Pdf, 539.4 kB.
Märkning av livsmedel som inte är färdigförpackade Pdf, 465.3 kB.
Säkra livsmedelsförpackningar Pdf, 1.3 MB.
Material i kontakt med livsmedel Pdf, 145.5 kB.
Håll rätt temperatur! Pdf, 102.7 kB.
Skara kommun
Södra Kyrkogatan 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se
Cookies
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.