< >

2019-05-23

Mitt i valrörelsen firar Skara hundra år med kvinnlig rösträtt

Mitt i valrörelsen till Europaparlamentet som pågår just nu påminns vi om att det för hundra år sedan, den 24 maj 1919, fattades beslut om kvinnlig rösträtt i Sverige. Vi uppmärksammar hundraårsjubileet av kvinnlig rösträtt genom utställningen ”Kvinnor i kamp” på Gamla biblioteket i Skara.

Utställningen är producerad av Petra Bauer och handlar om folkparksrörelsen och kvinnors kamp för att få mer att säga till om i samhället utifrån arbetarkvinnans perspektiv. Utställningen pågår mellan den 10-20 juni och innehåller bland annat gruppfotografier av aktiva kvinnoklubbar, som förespråkade drägligare livsvillkor och kvinnlig rösträtt.

Margareta Ståhl inviger utställningen måndag den 10 juni klockan 18.00 med föredrag. Petra Bauer är konstnär och filmare. Hon arbetar med aktivistisk och feministisk historia. Bauer är professor i fri konst med inriktning på rörlig bild.

– Precis när den kvinnliga rösträtten firar 100 år i Sverige pågår också valrörelsen till Europaparlamentet. Det är en superaktuell utställning, precis rätt i tiden, säger kulturchef Åsa Veghed.

Denna sida uppdaterades 2019-05-22

Dela: