< >

2019-12-04

Visit Hornborgasjön – ett framgångsrikt samarbete

Resultatet för Leader-projektet Hornborgasjön – för den aktiva naturälskaren talar sitt tydliga språk. Under transäsongen har turismomsättningen ökat med 50 procent jämfört med 2014. Antalet övernattningar har fördubblats från 22 procent till 42. Nu vill politikerna i Falköping, Skara och Skövde fortsätta att utveckla det framgångsrika konceptet.

Leader-projektet har gett Visit Hornborgasjön möjligheter att utforska nya intressanta satsningar och besöka liknande destinationer i syfte att nätverka och tillföra ny kunskap. Nya mediakanaler för marknadsföring har testats för att skapa större uppmärksamhet och nå nya målgrupper. Roller och ansvar har fördelats i det gemensamma arbetet och projektet har kvalitetssäkrats.

Nya målgrupper och ny webbsida

Det framgångsrika Leader-projektet har pågått i tre år och vänt sig till helt nya målgrupper. Till exempel barn, unga, nya svenskar och engelsmän med stort fågelintresse.

Följande konkreta åtgärder har genomförts

  • Tranfestivalen har utvecklats tillsammans med ett flertal lokala föreningar och organisationer. Ny logotype, satsning på skolbarn och ny typ av marknadsföring
  • Trandansen har utvecklats och ett par nya gömslen kommer att vara klara till våren 2020
  • Ny webbsida, ny app, nya bilder och filmer, VR-glasögon samt Facebooksida.
  • Nya informationstavlor och nytt turistsmagasin för området
  • Besöksundersökningar
  • Visningsresor för press och researrangörer i Sverige/Norden/England
  • Mässmonter och deltagande på världens största fågelmässa, Ruthland Birdfair i England, som resulterat i pressresor och visningsresor. Experience Nature och Swallow Birding, två researrangörer med fokus på naturturism, har bokade gruppresor för våren 2020.

Hornborgasjön 2.0 – den hållbara destinationen

De ledande politikerna i Falköping, Skara och Skövde är mycket nöjda med resultatet och är beredda att fortsätta den gemensamma satsningen på området kring Hornborgasjön.
− Ja, nu vill vi ta nästa steg i den positiva utvecklingen. Under 2020 planerar vi insatser för att skapa Hornborgasjön 2.0 – den hållbara destinationen, säger de tre kommunalråden Katarina Jonsson (Skövde), Ylva Pettersson (Skara) och Adam Johansson (Falköping).

Fakta om Visit Hornborgasjön

Falköping, Skara och Skövde kommuner beslutade 2015 att gemensamt utveckla området kring Hornborgasjön i nära samarbete med Länsstyrelsen Västra Götaland. En styrgrupp tillsattes och en gemensam affärsutvecklare anställdes. Syftet med samarbetet är att skapa en tillgänglig besöksdestination för nationella och internationella besökare året runt.

De senaste tre åren har Visit Hornborgasjön drivit ett Leader-projekt, Hornborgasjön – för den aktiva naturälskaren, där man fått extra bidrag från EU på 1,6 miljoner kronor via Leader Nordvästra Skaraborg och Leader Östra Skaraborg.

Kontaktperson

Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg 

Denna sida uppdaterades 2019-12-04

Dela: