< >

2020-01-29

Elever på Viktoriaskolan deltar i Sveriges största lagtävling i matematik

Intresset för matematik är stort på Viktoriaskolan och skolan ligger ofta bra till i olika mattetävlingar. I mitten av januari deltog elever i kvalomgången till den nationella tävlingen Pythagoras Quest.

Pythagoras Quest är ett initiativ från bland annat Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Det har tillkommit för att lyfta betydelsen av att vara bra på matte när man kommer ut i arbetslivet. Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever har mött stort positivt gensvar från både elever och lärare. I år deltar över 250 skolor runt om i Sverige.

Stort intresse bland åttor och nior i Skara

Syftet med Viktoriaskolans medverkan är att främja intresset för matematik och även att möta intresserade elevers behov av utmaningar. På Viktoriaskolan anmälde sig denna gång 25 elever i årskurs 8 och 9 till kvaltävlingen. Om resultaten räcker till väntar en regionfinal i Falköping. Skara har hållit sig väl framme i de här sammanhangen tidigare och förhoppningen finns naturligtvis att det även i år ska gå vägen.

- Resultatet blev riktigt bra i årets kvalomgång, säger Maria Johansson, lärare i matematik.

I regionfinalen i mars tävlar eleverna tillsammans tre och tre under en hel dag mot andra skolor i Skaraborg. Vinnarna får sedan tävla vidare i riksfinalen som hålls i Malmö.

Fler matematiktävlingar väntar under året

Andra matematiktävlingar som Viktoriaskolan brukar delta i är Sigma-8, där hela klasserna löser uppgifter tillsammans, samt Kängurutävlingen, som anordnas varje år av Nationellt Centrum för Matematikutbildning.

Denna sida uppdaterades 2020-01-30

Dela: