< >

2020-04-01

Nya direktiv ger förändrade rutiner i matsalen

Coronavirus smittar inte genom maten vi äter. Däremot är det viktigt att undvika kontaktsmitta genom att hålla avstånd till varandra och att undvika köbildningar.

Livsmedelsverket har gått ut med direktiv till restauranger och caféer för att minska smittspridning av coronaviruset. Utöver det har Folkhälsomyndigheten även gett rekommendationer om att utvidga avståndet mellan matborden och att det blir fler men mindre matlag i skolmatsalen så att det inte är för stora grupper som äter samtidigt. Tanken med detta är att undvika trängsel och köer.

Smittan överförs inte genom att äta maten. Om mat skulle bidra till smittspridning är det som kontaktsmitta. Det betyder att en smittad person har överfört viruset till maten (hostat, nyst) och nästa person tar på samma mat och sedan smittar sig själv genom att röra vid sin egen mun, näsa eller ögon.

-  Vi följer våra hygien- och pandemirutiner, vilket bland annat innebär att vi byter serveringsbestick oftare och även torkar och desinficerar av ytor mer än vanligt . Vi håller noggrann koll på temperaturen på maten. Virus brukar vara värmekänsliga och klarar inte temperaturer på över 55-60 grader, säger kostchef Kristina Fahlgren Palm.

Utöver de rekommenderade insatserna inför Kostenheten även detta:

  • Inga valbara rätter för de skolor som serverar valbara rätter.
  • Salladsbuffén tas bort och endast varma grönsaker serveras, förutom en kall grönsak (som eventuellt också tas bort).
  • Svinnmätningen pausas
  • Större smörpaket tas bort och istället införs portionsförpackat bordsmargarin.
  • En sorts knäckebröd serveras, som läggs upp på mindre upplägg för att ofta kunna bytas ut.

Denna sida uppdaterades 2020-04-01

Dela: