< >

2020-04-22

Krismatsedel ska säkerställa maten under pandemin

I Skara kommun pågår arbetet för fullt med att planera för eventuella framtida scenarier. En del i det är att planera för hur kommunen ska kunna leverera mat till skolorna och omsorgen om läget skulle förvärras. Därför har en speciell krismatsedel tagits fram som ska garantera att näringsriktig kost kan serveras till kommunens verksamheter i alla lägen.

En viktig del i Skara kommuns verksamhet är att se till att mat kan serveras till skola, förskola och äldreomsorgen även om situationen i samhället förändras. Matsedeln ska vara anpassad efter de olika scenarier som vi skulle kunna stå inför och måste kunna lagas även om det blir stor sjukfrånvaro i köken. Förutom att frånvaron kan bli högre finns det också risk för att leveranser av livsmedel uteblir, och det måste också kommunen ta hänsyn till.

– Vi vill vara säkra på att vi alltid kan leverera mat till våra elever och vård- och omsorgsboenden. Därför planerar vi redan nu för tider då allt inte fungerar som vi är vana vid. I krismatsedeln behöver vi bland annat minska mängden färska livsmedel i måltiderna och istället använda oss av frysvaror och livsmedel med längre hållbarhet, förklarar Kristina Fahlgren-Palm, avdelningschef kosten.

Bibehåller specialkosten

Genom att i förväg planerna kan kommunen säkerställa att ett större antal människor kan serveras näringsrik mat snabbt och effektivt, oavsett hur läget i kommunen förändras. Antalet rätter kommer då att behöva bli färre varje dag. De som väl lagas kommer vara anpassade efter allergier istället för att ha alternativa rätter för de som exempelvis är gluten- eller laktosintoleranta, och varje dag serveras en vegetarisk rätt.

– Vi jobbar på för att klara vårt uppdrag även i sämre tider. Det är alltid viktigt att maten passar alla, är god och näringsriktig. Genom att redan från början göra allergenfria rätter kan vi tillgodose det behovet även med ett stort personalbortfall, berättar Kristina.

Återkommande matsedel

Tanken är att matsedeln ska ha en återkommande maträtt varje veckodag, och sedan repeteras varje aktuell vecka. Det gör det enklare för de som lagar maten och maträtterna innehåller ingredienser som det är troligt att man kan få tag på även om leveranser skulle minska eller dröja.

– Just nu finns inget behov av att använda krismatsedeln, men om det skulle behövas är det viktigt för oss att den är redo och att vår personal känner en trygghet i hur de ska hantera situationen, avslutar Kristina.

Denna sida uppdaterades 2020-04-22

Dela: