Petra Björk, samordningsrektor Katedralskolan i ett skype-samtal med Alva Dolye, talman elvekåren Katedralskolan.
< >

2020-04-24

Elevkår och Katedralskolan i tätt samarbete inför studenten

Katedralskolan har en stark studenttradition men studenten 2020 kommer inte bli som vanligt. Processen kring ett alternativt studentfirande är i full gång med ett intensivt samarbete mellan skolledning och elevkår. Allt för att göra ett så värdigt studentfirande som möjligt.

Att det traditionella studentfirandet på Katedralskolan inte kommer att genomföras som vanligt har nog många redan förstått. Den rådande pandemin sätter stopp för större folksamlingar, vilket gör att det inte går att traditionsenligt samlas och fira eleverna som tar studenten.

– Vår skola är känd för sina unika studenttraditioner och därför är det en utmaning att hitta nya sätt att fira i år. Vi arbetar tillsammans med elevkåren för att få till ett firande värt att minnas, säger Petra Björk, rektor på Katedralskolan.

Bollar idéer

Skolan kommer att tillsammans med elevkåren att besluta om vilka aktiviteter som kommer att genomföras. Klart är att terminen inte kommer att förlängas, utan eleverna kommer att firas under den planerade studentveckan. Familj och vänner till studenterna kommer dock tyvärr inte att få närvara.

De uppskattade traditionerna som studentföreningen MV håller i, så som hissningar utanför skolan, simning och ridning i Botan och elevkårens kortege, är inte lika lätta att genomföra under rådande omständigheter och kommer i år inte att kunna genomföras i samband med studentveckan. Elevkåren, som är en fristående paraplyförening på skolan med olika kommittéer, jobbar ihop med de andra föreningarna på skolan för att hitta nya vägar. Tillsammans med elever och skolan tittar de på möjliga lösningar, såsom att exempelvis flytta fram studentbal och andra aktiviteter.

– Vi har en bra dialog mellan oss och skolan. Vi har fått massor av idéer av elever och studenter på alternativa sätt att fira som vi bollar med skolan, säger Alva Doyle, elevkårens talman.

En minnesvärd dag

Största oron hos eleverna har varit att det inte ska bli någon studentfirande alls men så kommer det inte att bli.

– Vårt firande kommer inte att ställas in, det kommer att ställas om. Vi vänder och vrider på olika alternativ. Vi gör allt vi kan för att så många som möjligt ska bli nöjda, berättar Alva.

Elevkåren har snart arbetat klart med en grundplan för hur det alternativa firandet kommer att gå till och det finns en backup-plan om allt inte går att lösa.

– Hur vi än gör så måste vi inse att det kommer inte att bli en vanlig student men vi vill med allra möjligaste mån försöka göra den så minnesvärd som det bara går, avslutar Alva.

Denna sida uppdaterades 2020-04-24

Dela: