Katedralskolan
< >

2020-04-30

Kriminologi på Katedralskolan

Så här i omvalstider avslöjar Katedralskolan nu en nyhet på Samhällsvetenskapsprogrammet, den redan etablerade beteendeinriktningen får nu en efterlängtad kriminologiprofil. Kurser i kriminologi har varit efterfrågade och ämnet är högst aktuellt i dagens samhälle.

Det finns ett stort intresse att läsa kriminologi, något som nu Katedralskolan har anammat och kommer att fokusera på från och med i höst.

- Det finns många sätt att ta sig an i kriminologi, vilket gör att vi ser detta som en intressant profil för många ungdomar, säger Johan Hjertén, enhetsledare för Samhällsprogrammet.

Kriminologi genomsyrar utbildningen

Med en kriminologiprofil vill man väcka ungas intresse för samhällsfrågor, belysa kognitionsvetenskap och lyfta ämnen som kriminalitet och sociologi. Redan från ettan kommer kriminologi att tas upp som ett genomgående tema i olika kurser, men det är först i trean eleverna fördjupar sig om kriminologi och då inom ramen för kursen humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering.

Beteendeinriktningen som redan finns idag, fokuserar på människans roll i samhället. Eleverna utvecklar under utbildningen sina kunskaper i att argumentera och kommunicera för att på olika sätt påverka samhället. De tränas också i att kritiskt granska, tolka och bearbeta information. Allt för att öppna dörrar för framtiden.

Polisen positiva till ny profil

Även Polisen i Skara är positiv till den nya profilen. Kommunpolis Elisabeth Oliv förstår att många ungdomar är intresserade av att studera kriminologi och är nyfikna på ämnet. Hon tycker det är bra att få en förståelse för vad kriminologi är och få förkunskap i ämnet redan i gymnasiet.

- Tyvärr kommer ju alltid kriminalitet finnas i samhället och det förändras vartefter samhället ändras. Det är viktigt att förstå anledning till att vissa människor hamnar i kriminalitet och hur man kan jobba för att förebygga det, säger Elisabeth Oliv kommunpolis.

Program för framtiden

Samhällsprogrammet som är högskoleförberedande öppnar många dörrar för framtida yrken. Det är upp till varje person att hitta sin inriktning utifrån sina intressen. Utbildningen hjälper till att utveckla elevers intressen för psykologi och ledarskap, men också att lära sig mer om människors utveckling och samspel med varandra. Det kan sen leda till många olika yrkesval, allt ifrån utredare hos polisen, jurist, advokat, polis, till att bli lärare eller terapeut, möjligheterna är oändliga.

För mer information kontakta:
Niklas Karlsson, rektor samhällsprogrammet - Katedralskolan
Telefon 0511-323 59 niklas.karlsson@skara.se

Denna sida uppdaterades 2020-05-04

Dela: