< >


​Axvall blir regionens nav i hästnäringen

Västra Götalandsregionens fullmäktige sa på tisdagen ”ja” till att utveckla och investera i Axevalla Hästcentrum. För Skara kommun innebär regionens satsning att Axvall kan bli ett nav för hästutbildning och på sikt även ett nationellt utbildningscentrum för hästnäringen.

– Jag nåddes precis av det glädjande beskedet att regionfullmäktige ställer sig bakom utvecklingen och investeringen i Axevalla Hästcentrum. Vi är stolta över att få vara en del av kunskapsnavet för hästnäringen i regionen. Det här är en viktig satsning för oss, där vi ser att både landsbygd, näringsliv och besöksnäring kan få positiva effekter, säger utvecklingschef Carolina Esping.

I kommunen finns flera gröna näringar och satsningar inom häst. Anläggningen som ska byggas kommer att användas av gymnasieelever, vuxenutbildning och yrkeshögskolans studenter. På plats kommer det även finnas forsknings- och innovationsprojekt.

– Hästen är en upplevelsebransch med stora möjligheter och krav på kunskap. Här finns infrastrukturen, anläggningen, expertisen engagemanget samt entreprenörskapet och bildar ett unikt utbildningsnav. Vi är tacksamma över den goda samverkan som öppnat den här möjligheten. Det här är en fantastisk utveckling i Skara, för en spännande framtidsnäring, säger Ylva Pettersson (M), kommunalråd.

För Axevallas del är den här etableringen oerhört viktig på flera olika sätt. Det stärker rollen som en modern hästsportarena med flera olika inriktningar, vilket gör att man ligger i framkant inför den utveckling som kommer att ske inom hästsporten i allmänhet och travsporten i synnerhet de närmaste åren.

– Att kunna erbjuda en attraktiv och förstklassig utbildning för ungdomar med ett genuint intresse för hästsport är mycket betydelsefullt. Våra professionella travtränare är ständigt i behov av välutbildad arbetskraft och på sikt kan eleverna vid utbildningen vara nästa generations stjärnor inom hästsporten runt om i Sverige, säger Magnus Sundén, ordförande i Västergötlands travsällskap.

Denna sida uppdaterades

Dela: