< >


Är det inte min tur snart?

Inget är som väntans tider, sägs det. Men ibland undrar man ju. En del längtar efter vaccineringen, några är så gott som klara med vaccinationen och andra tvekar inför beslutet. Det är i regel regionerna som ansvarar för att vaccinera dig som bor här. Men du väljer vaccinatör själv! Passa på att ta reda på allt du undrar överlänk till annan webbplats om du är tveksam, eller om du bara längtar efter en tid.

1177.selänk till annan webbplats uppdaterar Västra Götalandsregionen (VGR) information om vem som står på tur. Där finns också länken till alla lediga vaccinationstider i hela regionen. Där du bokat din första tid bör du också boka in din andra tid.

Krånglar leveranserna?

Det kan framstå som att vaccinleveranserna är för små och för få om vi lyssnar på radion eller öppnar dagstidningen, men det finns fler perspektiv. Sverige är med i ett avtal mellan EU-kommissionen och flera vaccintillverkare om att köpa in covid-19-vaccin. Vi i Sverige får alltså tillgång till vaccinet samtidigt som alla EU-länder. Folkhälsomyndigheten fördelar därefter ut vaccinet till regionerna och fördelningen bygger på hur stor andel vi har av befolkningen i olika åldersgrupper. För dig som vill läsa in dig på fördelningen finns tabeller och information på Folkhälsomyndigheten.selänk till annan webbplats.

VGR skulle ha börjat vaccinera de födda 1971 eller tidigare i början av juni, men kunde börja redan i mitten av maj. Vi är alltså lite före tidtabellen även om det kanske upplevs som att det går trögt. Senast den 5 september beräknas alla över 18 år ha fått sin första dos.

Tills vi har skyddat fler i samhället – följ råden

Fortsätt att göra det du kan nu – minska trängseln (handla ensam!), stanna hemma om du känner dig sjuk (lättare förkylning räknas!) och tvätta händerna (eller ta handsprit!). Det gäller även om du blivit vaccinerad, har antikroppar eller inte tycker att det angår dig. Det går fortfarande många oskyddade där ute, så var rädd om varandra. Tillsammans tar vi oss ur pandemin.

Denna sida uppdaterades

Dela: