< >


Cirkus för hela slanten

Stureplan har verkligen slagit på stort i projekt Cirkus 2.0. Där kan man hitta allt från akrobatik i femårsgrupperna till en stor cirkusfestival den 28 augusti med Nassim Al Fakir som cirkusdirektör.

Allting tog sin början när kulturrådet beviljade verksamheten medel och Stureplan gavs möjligheten att utveckla sitt utbud än mer. Projekt Cirkus 2.0 startades och idag genomsyras hela verksamheten av detta.

– Projektet innehåller akrobatik och artisteri, dans, drill, trolleri och magi, musik och ljudkomposition samt kostym och dekor. Mycket sker i ordinarie verksamhet men också i form av kurser och workshops samt riktade satsningar mot förskola och skola, berättar Sofia Pettersson, enhetschef på Stureplan.

Akrobatik i förskolan

Olika teman inom cirkus-området utkristalliserade sig. Ett område där verksamheten valde att lägga fokus på var akrobatik på förskolan. I Valle, Varnhem och Eggby har femårsgrupperna fått testa på motorik- och akrobatikträning och kommer också att erbjudas vara med på scenen och uppträda under festivaldagen.

Malin Walette, verksamhetsledare på Stureplan, är den som varit ute i femårsgrupperna och hon ser en härlig utveckling bland de barn som deltagit i akrobatiken.

– Rörelse är bra för alla. Det är fantastiskt att se glädjen bland barnen och hur de tar sig an utmaningarna med stor nyfikenhet. Akrobatiken har mottagits positivt bland både elever och personal och är ett spännande avbrott i vardagen, berättar Malin.

Trolleri och magi

Elever från Katedralskolan har fått anmäla sitt intresse och tillsammans med Dalénium Science Center i Stenstorp utbildats i en kombination av trolleri och magi som kopplats till naturvetenskap och teknik. Vid kurstillfällena utbildas eleverna även i artisteri och scennärvaro. Resultatet får vi se som ett av huvudnumren under festivalen den 28 augusti.

Det är med spänning och förväntan man ser fram mot festivaldagen då alla får möjlighet att visa upp sina resultat och nyvunna färdigheter, säger Agneta Dahlberg, verksamhetsledare på Stureplan och en av initiativtagarna till Cirkus 2.0.

Cirkus på Stureplan och sommarlovsaktiviteter

Förutom alla riktade insatser som görs inom projekt Cirkus 2.0 så präglas hela verksamheten på Stureplan av olika cirkusaktiviteter. Bland annat har kurser i drill startas upp och utbildningar i ljud och ljus. Under sommaren kommer det även att genomföras olika sommarlovsaktiviteter med cirkustema.

  • Vecka 27 är det cirkusvecka på Stureplan dit alla är välkomna.
  • Vecka 31 är en vecka för alla som älskar kostym och dekor.
  • Vecka 32 gungar hela huset av Cirkus. Då kan man komma och lära sig jonglera, cykla på enhjuling, gå på slackline, spela cirkusmusik, drilla och mycket mer som hör Cirkus till. På fredagen kommer Cirkus Unik och håller häftig workshop i akrobatik och cirkuskonster.

Information och kontaktuppgifter för anmälan finns i utskicket av Sommarlovsaktiviteter samt på sociala medier.

Cirkus 2.0 En festival med extra allt

I slutet av augusti, närmare bestämt den 28:e, kommer Festival Cirkus 2.0 med extra allt att äga rum. Festivalen kommer vara mitt i stan och mellan klockan 13.00–17.00 kommer shownummer, utmaningar och andra spännande aktiviteter att avlösa varandra. Dagen kommer att ledas av ingen mindre än Nassim Al Fakir. Senast känd som roboten i Masked Singer.

– På stora scenen händer det mycket under dagen. Musikskolans elever kommer bland annat att framföra musik ur The Greatest Showman och barndansgruppen medverkar tillsammans med blåsensemble, berättar Helena Kahrs, verksamhetsledare på Stureplan.

Under festivalen håller man verkligen inte igen på aktiviteter. På plats finns även Cirkus Unik från Göteborg som uppträder med sitt akrobatiknummer ”Drömfångaren”. Dessutom erbjuder de en kostnadsfri workshop på området för de som är intresserade. Men vad är väl en cirkus utan trolleri? Trollkarlen Bachu kommer även finnas på plats.

– Vi är stolta över att presentera en sådan fullspäckad festivaldag och extra roligt är det att våra egna elever är med och bidrar till en oförglömlig dag. Det kommer såklart även att finnas ansiktsmålning, positivspelare, ett spåtält, ett nöjesfält i lego, en popcornvagn och andra spännande utställningar. Festivalområdet kommer att vara på Djäkneområdet. Nu håller vi alla tummarna för att vi kan genomföra festivalen live, säger Agneta.

– Vår förhoppning är såklart att vi ska kunna genomföra en livefestival utomhus men är också väl medvetna om att så kanske inte blir fallet. Allt beror på hur pandemin utvecklar sig. Vi planerar för olika scenarion, säger Sofia Pettersson enhetschef på Stureplan.

Denna sida uppdaterades