Artikeln publicerades 23 september 2024

Beredskapsveckan 2024 - sätt igång

Måndag 23 september börjar årets beredskapsvecka - en årlig, nationell kampanjvecka som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samordnar. Målet med veckan är att öka människors motståndskraft och stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar.

Årets tema är ”Sätt i gång”! Temat är en uppmaning att stärka sin egen beredskap innan en kris eller ett krig hotar. Att sätta i gång kan till exempel innebära att du skaffar de där vattendunkarna, vevradion och konserverna som du bara tänkt på tidigare men inte kommit i väg och gjort.

Klarar du dig utan samhällets hjälp i sju dagar?

Vid en samhällsstörning kommer hjälpen först att gå till dem som behöver den mest. Därför måste de flesta av oss vara förberedda på att klara oss själva en tid. Enligt MSB förväntas du som medborgare klara dig i sju dagar utan samhällets hjälp. Det kan till exempel handla om ett strömavbrott som gör att dricksvattenförsörjningen tillfälligt slutar att fungera.

Hemberedskap (msb.se) Länk till annan webbplats.

Utmana dig själv i 7 dagar: Klarar du krisen?

Vad gör du om krisen eller kriget kommer? I sju dagar förväntas du klara dig utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Vad innebär det egentligen? I utmaningen ”Sju dagar” får du, utan förberedelser, öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott.

Utmaningen 7 dagar (msb.se) Länk till annan webbplats.

Vill du engagera dig?

I Sverige finns flera frivilliga försvarsorganisationer som bidrar till landets civila och militära försvar. Organisationerna rekryterar och utbildar frivilliga för en mängd olika uppgifter och spelar en viktig roll för Sveriges beredskap.

Frivilliga försvarsorganisationer (msb.se) Länk till annan webbplats.

På MSB:s hemsida kan du läsa mer om Beredskapsveckan 2024.

Beredskapsveckan 2024 (msb.se) Länk till annan webbplats.