Artikeln publicerades 15 oktober 2024

LIU får unga att fortsätta med idrott

Idag väljer många ungdomar att sluta med sin föreningsidrott i högstadiet-gymnasieåldern när ansvar ökar i skolan och intressen för annat tar över. Det finns också motsatsen där andra unga verkligen vill satsa på sin idrott. För att uppmuntra till att fler unga fortsätter utöva sin idrott och samtidigt stötta satsande ungdomar erbjuder Katedralskolan i Skara sedan några år tillbaka kursen LIU.

LIU står för lokal idrottsutbildning och är en möjlighet att kombinera idrott med studier. Intresset för kursen bara ökar på Katedralskolan och idag har de ca 80 utövare spridda över alla årskurser.

- Det är roligt att vi växer både till antal utövare och olika idrotter. Det pekar på att detta är något som ungdomarna verkligen vill ha och att vi gör rätt som satsar på kursen, säger Fredrik Bäck som är lärare och tränare på LIU.

För ökad folkhälsa

Att regelbundet röra på sig är en av de viktigaste faktorerna för att främja en god hälsa, oavsett ålder. Men för ungdomar är det särskilt viktigt eftersom det kan bidra till både fysiskt och psykiskt välmående under en kritisk period av utveckling. LIU erbjuds inom ramen av individuellt val som både ger grundläggande kunskaper i idrott och hälsa men också grenspecifik träning.

- Vi vet hur viktigt det är att våra unga rör på sig, det är tydligt att när de rör på sig orkar de med både skolan och livet. Vi erbjuder LIU både för att elever ska få en möjlighet att satsa på sin idrott men det är också en kurs för dom som vill bryta de vanliga lektionerna i skolbänken och istället röra på sig och samtidigt lära sig mer om träning och hälsa, säger Fredrik.

Gemenskap i olika idrotter

Idag finns många stabila ambitiösa grupper med motiverade idrottsfokuserade elever på Katedralskolan. De största idrotterna är handboll, fotboll och ishockey som lockar flest elever. Det finns också elever som tränar andra idrotter så som till exempelvis brottning, simning, ridsport och inriktning på gym.

- LIU bidrar till att eleverna fortsätter hålla i sin idrott även under gymnasietiden eftersom det sker på skoltid och ger en stor gemenskap. Det är många gånger lättare att hålla i sin idrott om det finns likasinnade som har samma intresse som en själv, avslutar Fredrik.

LIU är en av flera satsningar som Katedralskolan gör för att öka till en fysisk och psykisk hälsa hos sina elever.

Läs mer om vår lokala idrottsutbildning - LIU