Artikeln publicerades 15 oktober 2024

Om förändringar för Skara Äldrehem

Skara kommun planerar att ta över ägandet och förvaltningen av fastigheterna som idag drivs av den Kooperativa Hyresrättsföreningen Skara Äldrehem i samarbete med Riksbyggen. De fastigheter som berörs är Ardalagården, Malmgården och trygghetsboendena Frejan och Viktoria.

Förslaget att överta fastigheterna är en del av en långsiktig strategi för att effektivisera förvaltningen av fastigheter där det bedrivs kommunal verksamhet. Kommunen har en robust och välorganiserad organisation för att förvalta och utveckla sina fastigheter, vilket Teglagården är ett exempel på.

Denna förändring kommer inte påverka hyra eller rättigheter för den som hyr en bostad av kommunen. Hyresnivån kommer framöver att bestämmas enligt liknande principer som idag, med den skillnad att hyran framgent också ska förhandlas med Hyresgästföreningen, vilket kommer att skapa extra trygghet. Kommunens målsättning är att de som hyr inte kommer märka någon skillnad i varken boendekostnad eller hur fastigheten sköts.

Kommunstyrelsen beslutar att gå vidare i processen

Kommunstyrelsen har beslutat att gå vidare med processen, det vill säga kommunens övertagande av fastigheterna. Nästa steg blir en föreningsstämma den 28 oktober dit alla medlemmar bjuds in för att få mer information om processen. Därefter kommer alla medlemmar få möjlighet att lämna sitt medgivande till att kommunen övertar fastigheterna. När detta genomförts kommer ärendet att beredas i kommunfullmäktige i februari 2025.

I det förslag som ligger kommer förvaltningen för service och teknik att förvalta fastigheterna där Ardalagården och Malmgården bedrivs, medan det kommunala fastighetsbolaget Centrumbostäder AB kommer att förvalta trygghetsboendena Frejan och Viktoria.