Artikeln publicerades 9 oktober 2024

Tommy Kroon får Årets kulturstipendium i Skara kommun

Årets kulturros har ersatts av Årets kulturstipendium i Skara kommun. I likhet med andra större utmärkelser i kommunen är stipendiet förenat med en summa pengar, i detta fall 10 000 kronor. Den första pristagaren är eldsjälen Tommy Kroon, ålderman i Skara Gille och en välkänd person i Skaras kulturliv.

- Det känns riktigt trevligt att kulturstipendiet går till en person som är så starkt förknippad med Skaras kultur, och som valdes med en klar majoritet, vilket talar sitt tydliga språk, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Frans Persic.

Så här lyder motiveringen

Tommy Kroon är en inspirerande ledare för Skara Gille. Han har utvecklat och drivit föreningens verksamhet på ett exemplariskt sätt, vilket har stärkt gemenskapen och kulturarvet i Skara. Tommy brinner för Skara och dess historia. Han har djup kunskap om ortens kultur, traditioner och människor. Hans passion för att bevara och dela detta arv är tydlig i allt han gör. Som ålderman har Tommy arbetat hårt för att bevara och dokumentera Skaras historia. Tommy har framgångsrikt samarbetat med andra föreningar, kommunen och privatpersoner för att genomföra olika projekt. Hans förmåga att samla människor och skapa positiva samarbeten är imponerande. Tommy Kroon är en sann eldsjäl för Skara Gille och kulturen i Skara.

- Det är väldigt roligt att kultur och fritidsnämnden i år väljer att uppmärksamma denna person som arbetar så mycket för kulturen och civilsamhället i Skara kommun, säger förvaltningschef Jytte Rixman-Svantesson.

Årets kulturstipendium uppmärksammas på invigningen av Kulturveckan den 12 oktober.

Kulturveckans program (upplevskara.se) Länk till annan webbplats.