Artikeln publicerades 9 april 2025

Tryggheten är stark i Skaras tätorter

Peter Blom, utvecklingsledare och Henrik Berg, kommunpolis

Under början av året har kommunpolisen Henrik Berg, utvecklingsledaren Peter Blom och brottsförebyggande samordnare Maria Wallin varit delaktiga i en serie medborgarmöten i Skaras tätorter: Ardala, Axvall, Varnhem och Eggby. Dessa möten har varit en viktig del i Skara kommuns och polisens arbete för att ytterligare stärka den redan höga känslan av trygghet i dessa områden.

– Jag har haft förmånen att vara ute i dessa orter och prata med invånarna om trygghet, och jag kan säga att på de flesta orterna är upplevelsen av trygghet mycket hög. De boende känner sig säkra i sina hem och på sina gator, och det är en av de viktigaste aspekterna av vårt arbete. Det är klart att det finns perioder där vissa brottsliga aktiviteter kan sticka ut, men överlag är det en trygg och säker miljö i våra kransorter, säger Henrik Berg, kommunpolis i Skara.

– Det är tydligt att invånarna i dessa orter verkligen känner sig trygga. Vi har haft konstruktiva samtal, och jag upplever att medborgarna är mycket engagerade i att bibehålla och stärka tryggheten. Det är ett bevis på att när samhället och invånarna arbetar tillsammans kan vi skapa långsiktigt trygga och hållbara lösningar, säger Peter Blom, utvecklingsledare i Skara kommun.

Mötena, som initierades av Skara kommun och polisen, har också handlat om att ge medborgarna verktyg för att ytterligare stärka tryggheten i sina orter. Polisen och utvecklingsledaren har informerat om trygghetsvandringar, statistik och andra förebyggande åtgärder. De boende har visat stort engagemang och har under dessa möten fått möjlighet att komma med sina egna tankar och förslag.

I Varnhem, till exempel, har medborgarna lyft fram problem med nedskräpning och klotter. Här har polisen understrukit hur enkla, brottsförebyggande åtgärder, som förbättrad belysning, kan ha en stor inverkan. Förutom dessa åtgärder är grannsamverkan ett viktigt fokusområde, och på vissa orter har invånarna efterfrågat en förnyad utbildning i grannsamverkan, något som snart kommer att genomföras.

– Konkreta förändringar som gjorts är exempelvis i Eggby där trafiksituationen var ett fokusområde. Här har vi tillsammans fått Trafikverket att sänka hastigheten i samhället från 50 km/h till 40 km/h och förbi förskolan har hastigheten sänkts till 30 km/h. Dessutom kommer vi sätta upp digitala skyltar som varnar när bilisten kör för fort. Ytterligare ett exempel på hur mycket man kan få igenom när man jobbar tillsammans, säger Peter.

– Det är mycket positivt att konstatera att tryggheten i våra tätorter är så hög. Men det är viktigt att vi fortsätter vårt arbete med att bevaka och följa upp statistik, och vid behov riktar vi våra resurser för att förebygga brott. Men det handlar inte bara om brottsförebyggande arbete utan också om att skapa en miljö där människor känner sig delaktiga och trygga, avslutar Henrik.

Arbetet med att stärka tryggheten kommer att fortsätta genom fortlöpande dialog och samarbete med medborgarna. Genom kanaler som EST (Effektiv Samverkan för Trygghet), där kommun, polis och fastighetsbolag regelbundet möts, arbetar man för att säkerställa att dessa områden fortsätter vara trygga och attraktiva platser att bo på.